Новий Донбас (організація)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Новий Донбас — українська неурядова організація, заснована 2014 року. Метою організації є відновлення життєдіяльності і налагодження суспільного діалогу на Донбасі. Основними напрямками діяльності — допомога школам, постраждалим внаслідок бойових дій, а також залучення дітей з Луганської та Донецької областей і дітей-переселенців до різноманітних культурних ініціатив. Голова організації — Лариса Артюгіна.

Заснування[ред. | ред. код]

Ідея створення проекту виникла під час поїздок Лариси Артюгіної в зону бойових дій як режисера Вавилон'13[1]. Під час однієї з поїздок до неї звернувся боєць добровольчого батальйону із проханням допомогти відновити його рідну школу, в місті Миколаївка[2]. Одним із перших учасників проекту був актор Олександр Фоменко[3], який став головним менеджером «Нового Донбасу» в перший рік діяльності проекту.

Діяльність[ред. | ред. код]

Миколаївка[ред. | ред. код]

Робота проекту почалася з відновлення школи № 3 міста Миколаївка. Перша поїздка була в 5-20 жовтня 2014. Проект фінансово підтримала компанія Horizon Capital, яка надала кошти на будівельні матеріали[4].

Окрім фізичного відновлення школи активісти також проводили різні культурні активності для учнів школи. В проекті взяли участь відомі митці, зокрема Римма Зюбіна. Наталя Ворожбит і німецький режисер Георг Жено[ru] після участі в цьому проекті поставили разом із учнями школи п'єсу «Миколаївка» в рамках «Театру Переселенця», а згодом зняли на її основі фільм[5][6].

В ході роботи в Миколаївській школі було знято документальний фільм «Богданове щастя»[7]

Станично-Луганський район[ред. | ред. код]

У вересні-грудні 2015 року організація працювала в трьох школах Станично-Луганського району Луганської області: в с. Нижньотеплому, Плотині, та Кіндрашівській школі Станиці Луганської. Організація допомогла відновити школи, а також активісти проводили різні майстер-класи для дітей[8]. Серед волонтерів, що брали участь у роботі в цих школах, були митці, зокрема художниця Анастасія Рожкова та драматург Діма Левицький[9].

Будинок вільних людей[ред. | ред. код]

У вересні 2015 — липні 2016 року «Новий Донбас» спільно з організаціями «Восток-SOS», «КримSOS» та «Центр зайнятості Вільних людей» брав участь у діяльності центру допомоги переселенцям «Дім вільних людей»[10].

Кінотабір миру[ред. | ред. код]

Влітку 2016 року «Новий Донбас», разом із організацією «Жовтий автобус», провели «Кінотабір миру» для дітей, які мешкають на прифронтових територіях або стали внутрішньо переміщеними особами. Протягом двох тижнів професіонали у сфері режисури, операторського мистецтва тощо навчали дітей знімати кіно[11][12][13].

«Мандрівний табір Миру»[ред. | ред. код]

Табір був організований на території Кузні Уніж (каньойн р. Дністер) та у таборі "Грін Парк" (смт Сергіївка, Одеської обл.). Учасниками стали підлітки з прифронтових територій переселенці та діти загиблих під час бойових дій. У таборі брало участь 27 осіб різного віку від 11 до 17 років. Учасники протягом 2 тижнів мандрували Україною, побували у Дністровському каньйоні та на Чорному морі, відвідали Хотинську, Кам"янець-Подільску, Аккерманську фортецю, вивчали історію, вчилися основам фотомистецтва, а також відеомистецтва, проводили дискусії, кожного дня рефлексували з психологом Сусанною Ангеловою[14].

«Майстерня творчості та миру»[ред. | ред. код]

Влітку 2018 року «Новий Донбас» за фінансової підтримки Посольства Литви в Україні організував двотижневий проект «Майстерня Творчості та Миру — Посмішка Проти Війни», у якому взяли участь підлітки від 12 до 16 років, яких торкнулася війна на сході України[15][16].

Мистецтво миру[ред. | ред. код]

У 2018 році "Новий Донбас" за підтримки Українського культурного фонду проводив проект "Мистецтво Миру" - створення муралів у Станиці Луганській та Щасті[17].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Новий Донбас»: нас страшенно там чекають (ВІДЕО) // Громадський простір. — 26.10.2015
  2. Світлана Галата. Новий Донбас: перемоги без зброї
  3. Конгрес активістів культури відбудовуватиме міста Донбасу
  4. Презентація проекту «Новий Донбас»
  5. Лариса Артюгіна. ​Доверие во время войны // LB.ua — 8.03.2017
  6. Про війну та любов: Миколаївська «Школа № 3» на Берлінале
  7. Богданове щастя // ЦМС ЦСЄ. — 26.06.2016
  8. Інна Лиховод. «Жителі Донбасу чекають на нас» // День. — 2.02.2016
  9. Плотина - край мой родной // LB.ua — 07.06.2016
  10. Прес-анонс: “Будинок Вільних Людей” шукає нове приміщення
  11. Бадоєв, Ступка і Джамала навчать дітей з Донбасу знімати кіно // Gazeta.ua — 21 липня 2016
  12. Протягом двох тижнів діти з прифронтових міст вчилися знімати кіно під Одесою — організатори «Мандрівничого табору Миру»
  13. Лариса Артюгіна. Счастье во время войны // LB.ua — 2.09.2016
  14. Миротворчою практикою може бути навичка слухати іншого, — психологиня. Громадське радіо (укр.). 1 вересня 2017. Процитовано 30 червня 2018.
  15. "Український інтерес" почав співпрацю із організацією "НовийДонбас" – Український Інтерес. uain.press (укр.). Процитовано 9 серпня 2018.
  16. Майстерня творчості та миру: як діти з Донбасу вчилися бути вільними – Український Інтерес. uain.press (укр.). Процитовано 30 серпня 2018.
  17. Український культурний фонд. ucf.in.ua (ua) . Процитовано 2 серпня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]