Новобиківський цукровий завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новобиківський цукровий завод
Тип Відкрите акціонерне товариство
Галузь Цукрова промисловість
Засновано 1898
Закриття (ліквідація) 2007
Штаб-квартира Новий Биків
Продукція Цукор

Новобиківський цукровий завод — підприємство харчової промисловості у селі Новий Биків Бобровицького району Чернігівської області України, яке припинило існування.

Історія[ред. | ред. код]

Цукровий завод у волосному центрі Новобиківської волості Козелецького повіту Чернігівської губернії Російської імперії було відкрито в 1898[1].

У січні 1918 року Новий Биків окупували радянські війська[1], після чого цукровий завод був націоналізований, надалі на підприємстві було введено 8-годинний робочий день.

У результаті другої світової війни 1941 - 1943 гг. село було окуповане німецькими військами, але після закінчення бойових дій завод було відновлено та відновлено роботу[1]. Надалі, цукровий завод та місцевий бурякорадгосп були об'єднані в Новобиківський цукровий комбінат, який за радянських часів був найбільшим підприємством селища[1][2][3] і одним з найбільших підприємств району.

Після проголошення незалежності України цукровий комбінат перейшов у відання Державного комітету харчової промисловості України. У зв'язку з реорганізацією радгоспів, комбінат було перетворено на цукровий завод. У липні 1995 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про приватизацію Новобиківського цукрового заводу і Новобиківського бурякорадгоспу[4]. Надалі, державне підприємство було перетворено на відкрите акціонерне товариство. У березні 2002 року арбітражний суд Чернігівської області порушив справу про банкрутство ВАТ "Новобіківський цукровий завод". В 2003 завод зупинив виробничу діяльність[5]. У 2007 році завод був визнаний банкрутом та припинив існування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Новий Биків, Бобровицький район, Чернігівська область // Історія міст і сіл Української РСР. Чернігівська область. — Київ, Головна редакція УРЕ АН УРСР, 1972.
  2. Новый Быков // Большая Советская Энциклопедия. / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 18. М., «Советская энциклопедия», 1974.
  3. Новый Быков // Украинская Советская Энциклопедия. том 7. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1982
  4. Постанова Кабінету міністрів України № 538 від 20 липня 1995 р. «Про доповнення переліку об'єктів, що підлягають обов’язковій приватизації у 1995 році». Архів оригіналу за 27 грудня 2018. Процитовано 5 лютого 2022.
  5. "Не планируют в этом году запускаться такие сахарные заводы, как Капустянский, Удицкий, Коровинецкий (не работал и в прошлом сезоне), Владимирсахар, Иваничевский, Сабл.-Знаменский, Дубенский, Узинский, Глобинский, Каменский (не работал и в прошлом сезоне), Новобыковский"
    В Украине началась переработка сахарной свеклы [Архівовано 16 лютого 2020 у Wayback Machine.] // "Про Агро.UA" от 28 августа 2003

Посилання[ред. | ред. код]