Ніч перед Різдвом (мультфільм, 1941)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніч перед Різдвом
англ. The Night Before Christmas
Жанр комедія-драма, різдвяний фільмd, фентезійний фільм, комедія і сімейний фільм
Режисер Вільям Ганна і Джозеф Барбера
Продюсер Фред Квімбі
Сценарист Вільям Ганна
Композитор Скотт Бредлі
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 9 хв.
Мова англійська
Країна  США
IMDb ID 0033952
Наступний Fraidy Cat

«Ніч перед Різдвом» (англ. The Night Before Christmas — третій епізод серії мультфільмів "Том і Джеррі ". Епізод був випущений до Різдвяних свят 6 грудня 1941 року.[1] Мультфільм отримав нагороду Американської Академії кінематографічних мистецтв і наук.

Примітки[ред. | ред. код]

Ніч перед Різдвом. Джеррі хоче дістати сир з мишоловки, але не ризикнув, і відправився подорожувати по дому, вивчаючи різдвяні подарунки.

Натрапивши на плюшевого лева, Джеррі, уявляючи, що він — дресирувальник, засовує свою голову в рот до іграшкового звіра, потім починає стрибати на його животі. Пострибавши на ньому, Джеррі розуміє, що лев пищить при натиску на нього. Джеррі захопився стрибками на животі і раптово приземляється на лежачого Тома та продовжує стрибати, розбудивши його.

Розбуджений Том намагається схопити мишеня, але Джеррі встигає заклеїти стікером «Не відкривати до Різдва!» рот Тому. Попутно Джеррі стріляє в кота з іграшкової гармати і ховається в електричній ялинковій гірлянді — стоїть в порожньому патроні замість лампочки і світиться, завмерши. Нічого не підозрюючи, Том хватає Джеррі, і отримує удар струмом.

Джеррі ховається в групі іграшкових солдатів, потім на іграшковому поїзді тікає від Тома і сміється над ним, але не помічає верхню кромку тунелю і, вдаряючись об неї, падає з поїзда. Після цього Том отримує боксерською рукавичкою і біжить за Джері.

Джеррі бере листок омели і пропонує Тому поцілуватися — за різдвяним звичаєм. Коли збентежений кіт обертається спиною до Джеррі, той штовхає його під зад. Джеррі, не подумавши, тікає від розлюченого кота через «поштову щілину» в дверях і вискакує з будинку назовні, на мороз. Розсерджений кіт барикадує поштову щілину, і лягає спати, але не може заснути через почуття сорому. Він рятує замерзлого Джеррі і розморожує його над полум'ям каміна.

Коли Джеррі приходить до тями, Том дарує йому на Різдво карамельну тростину. Джеррі дякує йому і за допомогою карамельної тростини витягує мишоловку з блюдця з молоком Тома. Той посміхається мишеняті у відповідь, а потім Джеррі тікає до своєї нірки і дістає з мишоловки сир все тією ж карамельною тростиною, використовуючи як гак. Замість того, щоб зловити Джеррі, мишоловка повільно грає Jingle Bells, а Джеррі захоплено посміхається «музичній мишоловці». В кінці на різдвяному тлі з'являється напис the end або кінець.

Факти[ред. | ред. код]

  • Це одна з 23 серій, в яких Том і Джеррі обидва виграють. Інші серії: «Dog Trouble», «Mouse in Manhattan», «The Truce Hurts», «Old Rockin 'Chair Tom», «Heavenly Puss», «The Cat and the Mermouse», «Smitten Kitten», «Triplet Trouble», «Push-Button Kitty», «Just Ducky», «Life with Tom», «Puppy Tale», «Neapolitan Mouse», «Busy Buddies», «Happy Go Ducky», «Snowbody Loves Me», «Tom-ic Energy», «I'm Just Wild About Jerry», «Of Feline Bondage», «The A-Tom Inable Snowman», «Surf-Bored Cat» і «Purr-Chance to Dream».
  • Це — найбільш переглянута серія (8.6 мільйонів глядачів).
  • У цій серії Том вперше проявив співчуття.
  • Це — 1-а серія, в якій немає Матусі-Два Капці.
  • Прем'єра серії була напередодні атаки на Перл-Харбор і в той день, коли Радянська армія перейшла в контрнаступ під Москвою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Молтин Леонард. О мышах и магии. История американского рисованного фильма = Of Mice and Magic. A History of American Animated Cartoons / Переводчик Хитрук Ф.С. — М. : Издательство Дединского, 2018. — С. 357—360. — ISBN 978-5-6040967-0-3.


Посилання[ред. | ред. код]