Обговорення:Інактивація X-хромосоми

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття належить до числа добрих. Див. сторінку обговорення. Статус надано 16 серпня 2013 року.
Статтю «Інактивація X-хромосоми» поліпшено в рамках Тижня поліпшення власних статей
(31 серпня 2015 року — 13 вересня 2015 року)

Скоренько буде зроблено[ред. код]

Буду редагувати її. І буде гарненька стаття, через тиждень вже! Так що можете починати на неї ссилатися. (8,05,13)

Питання[ред. код]

Вітаю! Класна стаття, але виникло декілька запитань (вони можуть бути "тупими", але я ж не є генетиком )):

  • в розділі про XACT РНК все правильно описано? Тобто, вона синтезується активною X-хромосомою, з нею ж зв’язується? А чому розділ тоді називається "Інактивація X-хромосоми у різних видів". Що вона блокує?
  • Утворення гетерохроматину відбувається за допомогою метилювання ДНК та модифікації гістонових білків, а при інактивації Х-хромосоми важливу роль грають довгі некодуючі РНК – для чого в цьому реченні уточнення про X-хромосому?
  • Можливо варто трохи написати біохімії. Маю на увазі, що є чотири пункти (підрахунок X-хромосом; вибір хромосоми для інактивації; початок інактивації; підтримання X-хромосоми у неактивному стан). Для останнього пункту описаний механізм: метилювання ДНК. А, наприклад, для початку інактивації є якийсь описаний механізм (фермент -аза діє на щось і то починає каскад реакцій). Або яким чином вибирається хромомосома, яка деактивується (хоч з розділу про ЦІХ виглядає, що механізм невідомий)?
  • І ще таке питання. Наскільки, на Вашу думку, стаття є закінченою. Якщо це все, що можна написати, то стаття і вибраною може бути)

Дякую за Ваші відповідді--TnoXX (обговорення) 10:05, 8 серпня 2013 (UTC)[відповісти]

Ще зверну увагу на Youtube-посилання. Його краще оформити в якійсь таблиці, як зовнішній відео-матеріал. А в джерела краще додати якісь книжки чи журнали. Розділ джерела має бути перейменований на примітки/виноски. Відповідно має з’явитися розділ Джерела. А уточнення про написання генів не має займати окремий розділ. --TnoXX (обговорення) 12:20, 8 серпня 2013 (UTC)[відповісти]
=) Дякую, завжди рада запитанням.
  • Так, все правильно описано. Основні роботи по темі інактивації X-хромосоми були проведені на мишах. Але зараз, поступово, з'являються уточнення такі, що є специфічними для цього механізму у різних видів. Наприклад, XACT РНК вивчена лише у людини, робіт щодо неї на інших видах немає. У сумчастих взагалі все трохи по-іншому. Тому і назва розділу "Інактивація X-хромосоми у різних видів", себто "не у мишей".
  • У реченні уточнення, бо гетерохроматин існує не лише в неактивній X-хромосомі, а багато де ще. А роль саме довгих а не коротких некодуючих РНК вивчена на частковому випадку ІXХ.
  • Механізм поки що не до кінця з'ясований. Лише зрозуміло, що все дуже складно. Якщо почати вдаватися у подробиці, то це буде забагато інформації, а сказати, що от такі-то два/три ферменти є ключовими не можна.
  • Мені здається, що інформація представлена досить повно. Звичайно завжди можуть з'являтися нові данні, але я використовувала наукову літературу останніх трьох років, так що все основне, що на цей час відомо тут представлено.
  • Оформити відео можливо і варто було б. Але це Ю-т'юб посилання було вставлено не мною і я, чесно кажучи, не знаю, як можна його вставити напрямки з Ю-т'юбу (аштіемельні стандартні теги тут не працюють, а пошук по технічному форуму мені нічого не дав), без завантаження на медіа-сховище, що було б порушенням авторських прав. --Helixitta (обговорення) 18:03, 8 серпня 2013 (UTC)[відповісти]