Обговорення:Бойова машина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Бойова машина

Означення[ред. код]

На жаль, немає точних означень поняття «бойова машина» в українській мові. Тому я би спирався на словникові значення компонент терміну. Згрубше: військове — те, що належить до війська (стріляє, розвозить боєприпаси, розміновує, готує їжу солдатам тощо), бойове ― те, що веде бій (завдає вогневе ураження). Щодо другого означення можна було би сказати, що бойовий може не лише вести вогонь, але й забезпечувати бойові дії. Але хочу зауважити, що тоді майже неможливо буде відділити від військових машин: машина для приготування їжі також забезпечує бойові дії.

Також питання до того, чи ми вважаємо бойовими машинами лише наземні, або ж включаємо туди БПЛА, кораблі тощо.

Детальніше: Обговорення:Військова машина --RajatonRakkaus (обговорення) 21:23, 24 листопада 2022 (UTC)[відповісти]

Опосередковані підтвердження можна почути від Тараса Чмута в відео про БМП та БТР. --RajatonRakkaus (обговорення) 15:21, 27 листопада 2022 (UTC)[відповісти]

Бойова машина та бойова броньована машина[ред. код]

Це підтема того, що описано вище. Конкретно тут я повторю частину з Обговорення:Військова машина, а саме:

Я вважаю, що ББМ не мають мати окремої статті (як воно було і є зараз), бо броня є не вирішальним фактором класифікації, а характеристикою військової машини. Приклади, коли формально дві одиниці техніки "змінюють" тип, залежно від наявності або відсутності броні:

  • Радянський БМ-21 не має броні, а чеський RM-70 має. Формально: перший — не ББМ, другий — ББМ. Фактично: обидва є бойовими машинами, що виконують ідентичні задачі, просто броня робить RM-70 більш живучим.
  • Пікап з кулеметом, на який наварюють броню, формально стає ББМ. Хоча нічого в бойових задачах машини не змінюється (зокрема, тому, що наварити на пікап захист вище STANAG II сумнівно).

--RajatonRakkaus (обговорення) 21:07, 17 грудня 2022 (UTC)[відповісти]