Вікіпедія:Підпис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кнопка підпису в новому оформленні
Кнопка підпису в новому оформленні

Ставлячи підпис під своїми повідомленнями на сторінках обговорення, але не в самих статтях, Ви допомагаєте організувати обговорення, зі свого боку полегшуючи розвиток відповідної статті. Це також допомагає стороннім спостерігачам краще вникнути в суть питання і запропонувати свою допомогу. Крім того, підписавшись, Ви полегшуєте іншим користувачам можливість зв'язатися з Вами на Вашій сторінці обговорення.

Маючи це на увазі, розробники значно спростили процес підписування. Аби залишити своє ім'я, під яким Ви зареєстровані у Вікіпедії, і час повідомлення, додайте ~~~~ в кінці репліки. Замість ручного введення чотирьох тильд користувачі можуть натиснути на символ підпису (), розташований на панелі інструментів над вікном редагування, отримавши той же результат. Для того, щоб просто залишити ім'я свого облікового запису, наберіть ~~~.

Основи[ред. код]

Що Ви набираєте Що зберігається Як це виглядає
~~~ [[Користувач:Хтось|Хтось]] Хтось
~~~~ [[Користувач:Хтось|Хтось]] 08:52, 10 Mar 2007 (UTC) Хтось 08:52, 10 травня 2007 (UTC)[відповісти]
~~~~~ 08:52, 20 червня 2006 (UTC) 08:52, 20 червня 2006 (UTC)

Якщо Ви не зареєстровані, то на екрані з'явиться Ваша IP-адреса. Вона може виглядати приблизно так: 140.27.98.214. Зареєструвавшись, Ви матимете можливість приховувати Вашу IP-адресу від решти користувачів.

Краще використовувати символи ASCII (а не китайський алфавіт, наприклад), оскільки користувачі, нездатні сприймати інші символи, бачитимуть на місці їх квадратики або крокозябри.

Підпис має містити принаймні одне з посилань: на сторінку користувача / обговорення користувача / внеску користувача.

Налаштування підпису[ред. код]

Зареєструвавшись, користувачі отримують можливість персоналізувати свій підпис. Для цього необхідно змінити поле «Підпис» в налаштуваннях. Якщо галочки в полі «Простий підпис (без автоматичного посилання)» у меню налаштувань не поставлено, то Вікіпедія автоматично поміщає [[Користувач:<ім'я користувача>|<псевдонім>]] замість псевдоніма (псевдонім — довільний текст), набраного в цьому полі, так що будь-який вибраний Вами псевдонім служитиме посиланням на Вашу сторінку користувача. Хоча це не обов'язково, але вважається ввічливим вибирати ідентичний або близько пов'язаний з Вашим ім'ям користувача псевдонім. Можна також використовувати і справжнє ім'я.

Якщо Ви хочете використовувати складніший псевдонім (наприклад, що включає посилання на Вашу сторінку обговорення), Ви можете поставити галочку в полі «Простий підпис (без автоматичного посилання)» у меню налаштувань. У такому разі наберіть у полі «Псевдонім» саме те, що Ви хочете отримати на місці підпису.

Що Ви набираєте на сторінці Що Ви набираєте в меню налаштувань Як це виглядатиме
~~~ [[Користувач:Хтось|<span style="color:#0040FF">'''Хтось'''</span>]] <sup>[[Обговорення користувача:Хтось|'''<span style="color:#80A0FF">'''обг'''</span>''']]</sup> Хтось обг
~~~~ [[Користувач:Хтось|<span style="color:#0040FF">'''Хтось'''</span>]] <sup>[[Обговорення користувача:Хтось|'''<span style="color:#80A0FF">'''обг'''</span>''']]</sup> Хтось обг 09:00, 10 травня 2007 (UTC)[відповісти]

У деяких псевдонімах посиланням на сторінку обговорення може бути прізвище, частина імені або просто окремий символ. Навівши курсор на посилання, можна дізнатися, куди воно веде.

Маркування підписів адміністраторів[ред. код]

Є можливість побачити додаткові позначки біля підписів користувачів, що мають додаткові повноваження — адміністратори (A), чек'юзери (CU), адміністратори інтерфейсу (I), приховувачі (OS), арбітри (Ar). При цьому самі підписи не змінюються, додаткові позначки з'являються лише в браузері при відображенні підписів. Наприклад, Перший стане Перший(A), або ДругийДругий(CU).

Це робить окремий додаток. Якщо є бажання його використовувати, тоді треба натиснути на налаштування додатків і ввімкнути додаток markadmins у розділі «Перегляд».

Додаток відображає поточний стан, а не той, що був на момент накладання підпису. Тобто позначка арбітра каже, що користувач зараз є арбітром, а на час свого допису міг їм не бути, та навпаки — відсутність позначки арбітра біля підпису не означає, що користувач їм не був на той момент.

Перестороги і заборони[ред. код]

Довжина[ред. код]

Будь ласка, уникайте довгих псевдонімів (як у візуальному відображенні, так і у форматі вікірозмітки), оскільки вони сильно ускладнюють редагування сторінки, маскуючи кінець Вашого повідомлення. Довгі псевдоніми, як і картинки, додають повідомленням зайвої пишноти. Зменшуйте псевдонім до розумного мінімуму.

Шаблони[ред. код]

Уникайте шаблонів у Вашому псевдонімі, оскільки вони створюють непотрібне навантаження на сервер. Подібні псевдоніми вимагають додаткової обробки, і кожного разу, коли відповідний шаблон буде змінений, усі сторінки з Вашим підписом доведеться оновлювати. Крім того, одноразова зміна шаблону з підписом може призвести до зміни усього змісту дискусії. Замість звичайного підпису рекомендовано використовувати підстановку сторінки з підписом ({{Subst:Користувач:ім'я/підпис}}).

Зовнішні посилання[ред. код]

Розміщення посилань на зовнішній сайт разом з кожним Вашим повідомленням розглядатиметься як спам або спроба підняти рейтинг цього сайту в пошукових системах, тому розміщення зовнішніх посилань у псевдонімі суворо заборонено. Якщо Ви хочете розповісти іншим користувачам про хорошу вебсторінку, з якою Ви пов'язані, будь ласка, використовуйте для цього свою сторінку користувача.

Зображення та анімації[ред. код]

Використання зображень та анімацій у підписі категорично не рекомендується, зокрема тому, що:

  • Вони, так само як і шаблони, створюють додаткове навантаження на сервер, і можуть спричинити його сповільнення.
  • На місце вибраного Вами зображення може бути завантажене інше зображення, що робить його потенційною ціллю вандалізму, або й DoS-атак.
  • Вони ускладнюють читання та сканування сторінок.
  • Вони ускладнюють копіювання тексту зі сторінок.
  • Вони досить часто відвертають увагу від самої теми обговорення.
  • Рядок із зображенням у підписі, якщо в ньому встановлений надто великий розмір, вертикально займає більше місця, аніж інші рядки, що не містять зображень.
  • Вони захаращують список «посилань на файл» на відповідній сторінці файлу кожного разу, коли користувач залишає такий підпис на новій сторінці обговорення.
  • Зображення у підписах надмірно виділяють репліки користувачів, що використовують такий підпис.

Псевдографіка[ред. код]

Не рекомендується також використання у підписі надто яскравої псевдографіки, оскільки вона привертає надто багато уваги до реплік користувача, що використовує такий підпис, а також відволікає від самої теми обговорення.

Що робити з непідписаними повідомленнями[ред. код]

Шаблон {{Підпис}} може бути використаний в кінці непідписаного повідомлення для того, щоб додати до нього ім'я або адресу IP.

Використання

{{subst:Підпис|ім'я або IP|дата}}

Приклад

{{subst:Підпис|88.88.88.88}} дає: — Це написав, але не підписав, користувач 88.88.88.88 (обговореннявнесок).

{{subst:Підпис|Дехто}} дає: — Це написав, але не підписав, користувач Дехто (обговореннявнесок).

{{subst:Підпис|Дехто|~~~~~)}} дає: — Це написав, але не підписав, користувач Дехто (обговореннявнесок)16:18, 27 травня 2007 (UTC)).[відповісти]

Див. також[ред. код]