Обговорення:Диференціал (механіка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Диференціал (механіка)


Простий або звичайний міжколісний семитричний диференціал регулює кутову швидкість обертання куліс на півосях ведучого моста, при цьому крутні моменти на обидвох колесах одинакові: М(на лівій півосі)=М(на правій півосі)=0,5М(підведеному до головної передачі). Фактично між півосями відбувається перерозподіл потужностей. Потужнічть від двигуна P=T*w, де Т - крутящий момент що підводиться від двигуна через зчеплення, коробку передач, можливо роздавальну коробку передач, карданий вал до головної передачі, а відповідно й диференціал і обидві півосі моста; w - кутова швидкість обертання карданого вала. Потужності на півосях відповідно рівні: Р1=Т1*w1,Р2=Т2*w2,а оскільки Т1=Т2=Т то тоді Р=Р1+Р2=Т*(w1+w2). Саме тому у простому диференціалі коли момент спадає на одному колесі то й буде спадати на іншому.При блокувані диференціала кутові швидкості, моменти і потужності на обидвах півосях рівні.

Прості диференціали інколи використовуються як міжосьові диференціали у роздавальній коробці передач, для розподілу підведеної птужності від двигуна на задню і передню вісь у повнопривідних автомобілях.

Будь ласка не плутайте моменту із кутовою швидкістю і не приймайте це за загальний випадок. Простий звичайний диференціал є частковим випадком між великим вибором різних за конструкцією диференціалів. В загальному випадку для більш складніших конструкцій диференціаліф крім регулювання зміни кутової швидкості коліс регулюється й крутний момент на них.


НУ"ЛП",Андрусик Б.