Обговорення:Снігурівський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Снігурівський район» поліпшено в рамках тижня Миколаївщини 2024
(24 лютого — 10 березня 2024 року)

Необхідність верифікації даних[ред. код]

Я сюди переніс матеріал із розділу Персоналії:

"Снігурівщина може пишатися своїми славними земляками. В селі Івано-Кепино народилася і провела дитячі роки видатна актриса, заслужена артистка України (1929 р.) В. Ф. Варецька, яка полонила глядачів своєю талановитою грою на сценах Київських, Харківських театрів.

Невелике село Вавилово подарувало Україні великого письменника, поборника її незалежності Олеся Бердника. Уродженець села Василівка став доктором технічних наук, професором, завідуючим кафедрою Дніпропетровського гірничого інституту. Знанний у наукових колах не лише нашої держави, а й далекого зарубіжжя доктор психологічних наук, професор Одеського університету Б. Й. Цуканов, який народився в Євгенівці.

Живе у пам'яті снігурівчан подвиг земляка-фронтовика лейтенанта В. А. Веденка, уродженця села Шмідтове, котрому посмертно присвоєно звання Героя. Його ім'я носить автошкола, вулиці. В селі Богородицькому народилися майбутній генерал-майор авіації Т. Р. Крупін та полковник А. Я. Косенко, які за ратні подвиги теж удостоєні Золотих Зірок.

В райцентрі споруджено меморіал з скульптурною групою на честь загиблим землякам фронтовикам у роки Великої Вітчизняної війни. Біля залізничної станції на постаменті встановлено танк Т-34 в пам'ять воїнам, котрі проявили масовий героїзм в ході Березнігувато-Снігурівської операції і визволенні Снігурівщини від фашистських загарбників. Пам'ятники на братських могилах загиблим бійцям і офіцерам Червоної Армії встановлено в усіх населенних пунктах."

Джерело цих даних міститься на сайті Миколавїської обласної державної адміністрації: http://www.oga.mk.ua/ua/publication/content/2084.html

Причина перенесення: Підозрюю у наявності фактографічних неточностей. Наприклад,

  1. біографія згадуваної В.Ф.Варецької міститься у Вікіпедії, де прямо зазначається її походження з села Іванівка сусіднього зі Снігурівським - Білозерського району. У той же час в Українській радянській енциклопедії Міститься наступне:
Валентина Федорівна [дівоче прізв.- Софієнко; н. 4(17).ХІІ 1900, с. Івано-Кепине,
тепер Снігурівського р-ну Миколаївської обл.] - українська рад. актриса,
засл. арт. УРСР (з 1929). Творчу діяльність почала 1919 в Херсоні. В 1922-31 - актриса
Київ. театру ім. І. Франка; 1931-35 - Харків. театру Революції; 1935-50 працювала
в театрах Києва, Полтави, Харкова, Дрогобича. Ролі: донна Анна ("Камінний господар"
Лесі Українки), Діана ("Полум'ярі" Луначарського), Ольга ("Макар Діброва" Корнійчука),
Марія Антонівна ("Ревізор" Гоголя).

(Ел. джерело: http://leksika.com.ua/18700424/ure/varetska) Виходить нестиковка фактів.

  1. згадуваний у тексті лейтенат В.А.Веденко [[1]] під час верифікація виявився уродженцем іншого сусіднього району - Березнігуватського.

Інші персоналії окрім Олеся Бердника перевірити мені не вдалося.

Прошу небайдужих снігурівців, а також інших громадян допомогти розтавити крапки над "і". Словом, підтвердити або спростувати "причетність" згадуваних персоналій (Варецька В.Ф. (Івано-Кепине), Цуканов Б.Й. (Євгенівка), Веденко В.А (Шмідтове), Крупін Т.Р. та Косенко А.Я (з Богородицького)) до Снігурівського району. Kirotsi (обговорення) 12:05, 6 серпня 2012 (UTC)[відповісти]