Область субантарктичних океанічних островів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щучник антарктичний
Lyallia kerguelensis

Область субантарктичних океанічних островів належить до Голантарктичного флористичного царства.

Вона є перехідною між Новозеландською і Чилійсько-Патагонською областями і включає острови Тристан-да-Кунья разом з о. Гоф, острови Принс-Едуард, Крозе, Амстердам, Сен-Поль, Кергелен і Херд разом із розташованим близько від нього о. Макдональд.

Флора цієї області дуже збіднена, але, як показують дані палеоботаніки, у минулому вона була значно багатша, і хвойні і нотофагусові ліси покривали великі простори. Для області характерні два ендемічні монотипні роди: Pringlea (P. antiscorbutica) з родини хрестоцвітих (острови Принс-Едуард, Крозе, Кергелен і Херд) і Lyallia (L. kergelensis) з дуже близького до гвоздичних родини Hectorellaceae (Кергелен). Перший рід належить до примітивних родів родини хрестоцвітних і найбільш близький до родів Stanleya (захід США) і Warea (південний схід США), що мають багато спільного з Cleome і близькими родами з родини каперсів, а другий — до монотипного новозеландського роду Hectorella.

Відносно багатіша флора о-вів Тристан-да-Кунья, що налічує 44 види судинних рослин, з яких близько 30 ендемічні. Незважаючи на більшу близькість до Південної Африки, ніж до Південної Америки, флора області з Південною Америкою пов'язана набагато тісніше. Наприклад, Chevreullia stolonifera (складноцвіте) є спільною з нею, а злак Роа flabellata на о. Гоф є магелланським елементом.

На о-вах Сен-Поль і Амстердам налічується 17 видів, з яких 7 ендемічні; на о. Принс-Едуард ростуть 19 видів рослин, з яких 2 ендемічні. На о-вах Крозе налічується 24 види, у тому числі відсутні на о-вах Принс-Едуард Colobanthus kerguelensis, Montia fontana, Limosella Iineate, Galium antarcticum, Juncus pusillus, Deschampsia antarctica, причому тут немає жодного ендемічного виду. Флора о. Кергелен налічує 30 видів. У порівнянні з флорою о-вів Крозе тут додаються Polypodium vulgare var. eatonii, Ranunculus moseleyi (ендемік), Lyallia kerguelensis (ендемік), Uncinia compacta, Poa kerguelensis і Festuca erecta.

Незважаючи на своє географічне положення, флора Кергелену виявляє найбільшу близькість до флори Вогняної Землі, з якою має 17 спільних видів. Нарешті, на о. Херд росте усього лише 8 видів рослин: Pringlea antiscorbutica, Colobanthus kerguelensis, Acaena adscendens, Callitriche antarctica, Azorella selago, Deschampsia antarctica, Poa cookii і Р. kerguelensis. Ендемічні види відсутні. Єдиний вид, який зустрічається на усіх островах.- Callitriche antarctica.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Тахтаджян А. Л. Флористические области Земли. — Л., 1978.
  • Воронов А. Г., Дроздов Н. Н., Мяло Е. Г. Биогеография мира. — М.: Высш. шк., 1982.
  • Второв П. П., Дроздов Н. Н. Биогеография. — М.: Просвещение, 1978.
  • Толмачев А. И. Введение в географию растений. — Л., 1974.
  • Шмитхюзен И. Общая география растительности. — М., 1986.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]