Обсерваторія Гайдельберг-Кенігштуль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обсерваторія Гайдельберг-Кьоніґштуль

Обсерваторія Гайдельберг-Кенігштуль (нім. Landessternwarte Heidelberg-Königstuhl) — історична астрономічна обсерваторія, розташована біля горба Кенігштуль в місті Гайдельберг у Німеччині. Попередник цієї обсерваторії був спочатку відкритий у 1774 році у сусідньому місті Мангаймі, але погіршення умов спостереження спонукало до переїзду обсерваторії до Гайдельберга у 1898.

Обсерваторія є частиною Центру астрономії Гайдельберзького університету. Інститут Астрономії Макса Планка був відкритий неподалік у 1967 році.

Директор обсерваторії, за даними на 2006 рік — Андреас Квірренбах (нім. Andreas Quirrenbach).

Історія[ред. | ред. код]

Інструменти обсерваторії спочатку використовувалися в обсерваторії Мангайма. Через погіршення умов спостереження обсерваторія була тимчасово переміщена в Карлсруе в 1880. Згодом як кінцеве місце розташування обсерваторії розглядали три інших місця, серед яких був Кенігштуль.

20 червня 1898 нова обсерваторія була відкрита. Астрономічний інститут включав два додаткових відділу, астрофізичний, під керівництвом Макса Вольфа і астрометричний, під керівництвом Карла Валентинера (нім. Karl Wilhelm Valentiner).

Брюс подвійний астрографнаОбсерваторії Гайдельберг-Кенігштуль

Валентайн був директором обсерваторії в Мангаймі та Карлсруе. Основна сфера діяльності обсерваторії була — дослідження туманностей і пошук астероїдів. Вольф, співробітники відділу та його наступники виявили понад 800 астероїдів, включаючи перший виявлений троянський астероїд 588 Ахіллес в 1906 році. Обсерваторія перестала бути інститутом німецької федерації в 2005, коли була об'єднана з Інститутом Теоретичною Астрофізики (Institute of Theoretical Astrophysics) і Астрономічним Обчислювальним Інститутом (Astronomical Calculation Institute). Ці три інститути і склали нинішній Центру астрономії Гайдельберзького університету.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


Координати: 49°23′53″ пн. ш. 8°43′31″ сх. д. / 49.3981000° пн. ш. 8.7253417° сх. д. / 49.3981000; 8.7253417