Обігова монета

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обігові монети України

Обігова монета — це монета, викарбувана та випущена для торгових цілей, пов'язаних з грошовим обігом.

Див. також статтю «Розмінна монета»

Опис[ред. | ред. код]

Обігові монети на противагу пробним монетам або пам'ятним монетам зазвичай випускаються у відносно великій кількості, і в першу чергу призначені для використання як кишенькові монети, а не для колекціонування.

Обігова монета випускається з номінальною вартістю, причому власна вартість монети не може перевищувати номінальну вартість.

Обігові монети друкуються від імені держави. Водночас обіговими на території країни могли бути й монети інших держав. Так, на територіях України, які входили до складу Речі Посполитої, обіговими монетами були: боратники, гульдени, дукати, тинфи, талери, які карбувались іншими країнами, що існували на той час.

Обігові монети, які втратили форму або стерлися, можуть вилучатися з обігу та замінюватись новими тиражами. Також обігові монети можуть вилучатись з обігу внаслідок переходу на іншу валюту або при проведенні грошової реформи. Так, низка європейських країн відмовились від власних валют з переходом на єдину валюту — євро.[1]

Докладніше: Єврозона

Так, наприклад в Україні з 2018 року відбувається вилучення банкнот та монет попередніх тиражів із замінами їх монетами номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень нового зразка. Наразі в обігу також перебувають монети номіналом 10 копійок і 50 копійок[2][3][4][5]

Докладніше: Заміна паперових купюр на монети в Україні 2018—2020

Обігові пам'ятні монети[ред. | ред. код]

Обігові пам'ятні монети — монети спеціальних випусків, які мають характеристики обігової монети (великий тираж, якість друку, недорогоцінні матеріали), так і пам'ятних монет (випуск до певної пам'ятної події, об'єкта тощо).

Так, 2015 року Національний банк України започаткував серію «Збройні Сили України», до якої з 2018 року входять також монети номіналом 10 гривень і виготовлені з недорогоцінного сплаву на основі цинку з покривом нікелем. Категорія якості карбування таких монет — «анциркулейтед», а тираж кожної з них — 1 000 000 шт.[6]

До цього обігові пам'ятні монети карбувались номіналом 1 гривня[7].

Детальніше: 1 гривня (монета)

Колекціонування[ред. | ред. код]

Як тільки монета або валюта вилучається з ринку, це вже не обігова монета, а стара монета. Обігові монети, вилучені з обігу, не будучи законним платіжним засобом, а також монети високої якості та без слідів використання в розрахунках можуть мати колекційну цінність.


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. EU countries and the euro - European Commission. economy-finance.ec.europa.eu (англ.). Процитовано 25 грудня 2023.
  2. Українці зможуть обмінювати монети 1, 2 та 5 копійок на рік довше – до 30 вересня 2023 року. Національний банк України (укр.). Процитовано 25 грудня 2023.
  3. З 01 жовтня 2020 року Національний банк вилучає з обігу монети 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року. Національний банк України (укр.). Процитовано 25 грудня 2023.
  4. Про монети. Національний банк України (укр.). Процитовано 25 грудня 2023.
  5. Нові обігові монети України. newcoins.bank.gov.ua. Процитовано 25 грудня 2023.
  6. НБУ запускає у вільний обіг пам’ятні монети серії “Збройні сили України”. Економічна правда (укр.). Процитовано 25 грудня 2023.
  7. Пам'ятні монети - Держава Україна (1992-2023) - Каталог монет - uCoin.net. uk.ucoin.net (укр.). Процитовано 25 грудня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. (укр.) Зварич В. В. Нумізматичний словник. — Львів: Вища школа, 1972. — 147 с.