Останній куплет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Останній куплет
El último cuplé
Жанр музичний фільм
Режисер Хуан де Ордунья[es]
Продюсер Фортунато Бернал
Хуан де Ордунья[es]
Сценарист Хесус Марія де Арозамена
Антоніо Мас Гіндаль
У головних
ролях
Сара Монтьєль
Армандо Кальво
Енріке Вера
Юлія Мартінес[es]
Оператор Хосе Фернандес Аґуайо[es]
Композитор Хуан Соляно Педреро[es]
Художник Sigfrido Burmannd
Кінокомпанія Producciones Orduña Films
Дистриб'ютор Сіфеса[es]
Тривалість 110 хв. (1:50)
Мова іспанська
Країна Іспанія Іспанія
Рік 1957
Кошторис Pts.
Касові збори Pts. 50 млн
IMDb ID 0051246
Рейтинг IMDb: 6.1/10 stars

«Останній куплет» (ісп. El último cuplé) — іспанський мелодраматичний музичний фільм 1957 року режисера Хуана де Ордунья[es] з Сарою Монтьєль, Армандо Кальво та Енріке Вера у головних ролях. Один з найприбутковіших фільмів, що залишив знаковий слід у історії іспанського кінематографу та започаткував наступні фільми з участю головної героїні — Сари Монтьєль, яка стала найбільш високооплачуваною акторкою в Іспанії.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Забута співачка Марія Лухан (Сара Монтьєль) виступає в занедбаному кабаре в Барселоні, до якого випадково зайшов Хуан Контрерас (Армандо Кальво), який колись заохотив її стати співачкою, відкрив її для публіки, і вона стала знаменитою. Марія починає згадувати своє колишнє життя зі своєю тіткою, яка не схвалювала її роман з молодим годинникарем Кандідо (Хосе Морено). Ставши знаменитою Марія гастролює по Іспанії та Америці, а потім оселяється в Парижі. Після повернення до Мадриду, вона закохується в дуже молодого тореадора …

Ролі виконують

[ред. | ред. код]

Навколо фільму

[ред. | ред. код]
  • Створення фільму відбувалося в дуже скрутних фінансових обставинах. Щоб заощадити, деякі декорації були зроблені з картону, а деякий одяг — з паперу. Сара Монтьєль, яка звикла до щедрого фінансування зйомок у Мексиці та Голлівуді, була стривожена такими обмеженнями, а її чоловік, режисер Ентоні Манн, вважав, що фільм приречений на провал.
  • Пісні, що звучать у фільмі, мала співати не Сара Монтьєль, а професійна співачка, яка вимагала заплатити їй авансом за свої послуги. Однак, продюсер-режисер Хуан де Ордунья не зміг отримати гроші, тому не зміг їй заплатити. Тоді Сару викликали до студії і вона записала всі пісні за один день. Голос і стиль Сари стали головним визначальним досягненням фільму.
  • Фільмування кінострічки «Останній куплет» відбувалося в Барселоні, і Сара Монтьєль, не чекаючи прем’єри, повернулася до США, де знімалася в фільмі Політ стріли[en], тому успіх іспанського фільму здивував її в Америці.
  • Фільм «Останній куплет» був найкасовішим фільмом іспанського кіно 1950-х років. Понад рік його демонстрували на екранах не тільки в Іспанії, але й по всій Європі та Латинській Америці. Сара Монтьєль стала зіркою світової величини.

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • 1957 Премія Національного союзу видовищ Іспанії (National Syndicate of Spectacle, Spain):
    • за найкращий фільм

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]