Острів мертвих (симфонічна поема)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Острів мертвих
англ. The Isle of the Dead
Композитор Рахманінов Сергій Васильович
Видано 1908

Картина А.Бекліна «Острів мертвих», 1886, Музей образотворчих мистецтв (Лейпциг)

«Острів мертвих» (рос. Остров мёртвых), ор.29 — симфонічна поема Сергія Рахманінова, написана в 1908–1909 роках у Дрездені. Твір присвячений Миколі Густавовичу Струве, другу Рахманінова, композитору та музичному діячеві.

Симфонічна поема з'явилася під враженням від чорно-білої репродукції однойменної картини швейцарського художника-символіста Арнольда Бекліна, що знаходиться в Лейпцизькій картинній галереї. Пізніше композитор згадував:

Вперше я побачив у Дрездені лише копію чудової картини Бекліна. Масивна композиція і містичний сюжет цієї картини справили на мене велике враження, і воно визначило атмосферу поеми. Пізніше в Берліні я побачив оригінал картини. У фарбах вона не особливо схвилювала мене. Якщо б я спочатку побачив оригінал, то, можливо, не склав би свого «Острова мертвих». Картина мені більше подобається в чорно-білому вигляді.

Оригінальний текст (рос.)
Впервые я увидел в Дрездене только копию замечательной картины Бёклина. Массивная композиция и мистический сюжет этой картины произвели на меня большое впечатление, и оно определило атмосферу поэмы. Позднее в Берлине я увидел оригинал картины. В красках она не особенно взволновала меня. Если бы я сначала увидел оригинал, то, возможно, не сочинил бы моего «Острова мёртвых». Картина мне больше нравится в чёрно-белом виде.

У творі використано відносно незвичний музичний розмір — п'ять восьмих [5/8]. Орієнтовна тривалість поеми становить 20-25 хвилин. Цей твір вважається класичним прикладом пізнього російського романтизму початку XX століття.

Прем'єра симфонічної поеми відбулася 18 квітня 1909 року в Москві в концерті Філармонічного товариства.