П'єр Пелерин де Марікур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр Пелерин де Марікур
фр. Pierre de Maricourt
Народився 1240[1]
Марикур
Помер 13 століття
Країна  Франція
Діяльність фізик, інженер, письменник
Знання мов французька
Компас XIV століття, зроблений по малюнку з книги де Марикура (1269)

П'єр Пелери́н де Маріку́р (фр. Pierre Pelerin de Maricourt) — французький фізик XIII століття, проводив експерименти з магнетизма і написав перший трактат про властивості магнітів, що дійшов до наших днів. Точні роки життя невідомі. Свої латинські праці він підписував: Петро Перегрин (лат. Petrus Peregrinus), тобто «пілігрим»; причина такого прізвиська невідома.

Де Марікур першим у Європі зробив систематичне експериментальне дослідження властивостей магнітів і опублікував результати в трактаті «Послання про магніт» (Epistola Petri Peregrini de Maricourt ad Sygerum de Foucaucourt , militem, de magnete). Ця праця дуже вплинула на розвиток середньовічної фізики, а також багаторазово перевидавалася; до наших днів дійшли лише 39 копій рукописів. Його робота особливо відзначена тим, що містить найдавніші детальні обговорення компаса з голкою, що вільно обертається, фундаментальні складові сухого компаса, який незабаром з'явиться в середньовічній навігації.  Він також написав трактат про побудову та використання універсального астролябіїя.

Подробиці життя вченого не збереглися. Народився він в Пікардії. Крім магнетизму, де Марікур у своєму трактаті «Nova Compositio Astrolabii Particularis» описав пристрій «універсальної астролябії», але немає відомостей про те, що цей (досить складний) прилад реально кимось використовувався.

«Послання про магніт»[ред. | ред. код]

Перше друкарське видання «Послання про магніті» (Аугсбург, 1558)

Цей трактат Марікур написав 1269 року, коли перебував у війську Карла Анжуйського, яке брало участь в облозі італійського міста Лучера. Праця являє собою лист до знайомого автора на прізвище де Фукокур (фр. de Foucaucourt). У ньому де Марікур докладно перерахував властивості магніту, повідомив, як знайти в нього північний і південний полюси, як намагнічувати голку компаса. Також у праці описуються процедура перемагнічування й закони взаємодії двох магнітів[2].

Трактат відображає поширене повір'я, що магніт притягується до Полярної зорі

Цей камінь приховує в собі подобу неба (нижче я докладно навчу, яким чином наочно довести це на досліді). І якщо на небі існують дві точки, більш значні за інші, оскільки навколо них, як навколо осей, обертається небесна сфера, і одна з них називається арктичним або північним полюсом, а інша — антарктичним або південним, то і в цьому камені ти повинен точно визначити дві точки, одну — північну, другу — південну... Візьми дерев'яну круглу посудину на зразок тарілки або миски і в неї поклади камінь, і тоді цю посудину, разом з покладеним в неї каменем, помісти в іншу велику посудину, наповнену водою... цей камінь, так покладений, буде обертати свою малу посудину доти, доки північний його полюс не зупиниться прямо проти північного полюса неба, а південний — прямо проти південного.

Наведена цитата пояснює, чому де Марікур використовував магніти незвичної, кулястої форми. Знайшовши на них полюси, він відкрив те, що пізніше отримало назву силових ліній, після чого зіставляв ці лінії з меридіанами небесної сфери і стверджував, що кожній точці кульового магніта однозначно відповідає точка на небі.

У кінці трактату де Марікур закликав застосувати викладені знання для побудови вічного двигуна, креслення якого були додані[3].

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь ученого Європейський союз наук про Землю (англ. European Geosciences Union, EGU) заснував «Медаль Петра Перегрина» (Petrus Peregrinus Medal), що присуджується від 2005 року «за видатний внесок у галузі магнетизму і палеомагнетизму»[4].

Праці в російському перекладі[ред. | ред. код]

  • П'єр де Марікур. Послання про магніті (1269) . Вступна стаття, переклад і примітки В, П. Зубова. - Праці Інституту історії природознавства і техніки АН СРСР. I959, № 22, стор. 293-323.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Дорфман Я. Г.[ru]. Всемирная история физики. С древнейших времён до конца XVIII века. — Изд. 3-е. — М. : ЛКИ, 2010. — 352 с. — ISBN 978-5-382-01091-5.
  • Льоцци М. История физики. — М. : Мир, 1970. — С. 36—39.
  • Райнов Т. И. У истоков экспериментального естествознания: Пьер де Марикур и западноевропейская наука XIII-XIV вв // Вопросы истории естествознания и техники. — 1988. — № 4 (24 квітня). — С. 105-116..
  • Уиттекер Э. История теории эфира и электричества. Классические теории. — М.—Ижевск : НИЦ «Регулярная и хаотическая динамика», 2001. — С. 53—54. — ISBN 5-93972-070-6.

Посилання[ред. | ред. код]