Палац Почесного легіону

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вигляд на палац з набережної Сени

Палац Почесного легіону, або Палац ордену Почесного легіону (фр. Palais de la Légion d'honneur) — парижський палацовий комплекс у стилі зрілого класицизма, розташований на лівому березі Сіни навпроти садів Тюїльрі, поряд з музеєм Орсе. У палаці знаходяться музей та штаб-квартира ордена Почесного легіону і музей військових орденів Франції.

Палац був збудований в 1782-1787 роках для князя Фрідріха Сальм-Кірбурзького як особняк (Франція) міська резиденція (hôtel роду Зальми Сальмов) . Проект архітектора П'єр Руссо викликав захоплення Томаса Джефферсона (американського посла у Франції), який використовував його при проектуванні власної садиби Монтічелло. Під час Великої французької революції князь Сальмський був страчений, а його палац спочатку конфіскований в скарбницю, а потім повернутий кредиторам в сплату колосальних боргів покійного. В епоху Директорії особняк був орендований для проведення засідань т.н. Сальмського клубу на чолі з Мадам де Сталь. Після заснування Наполеоном ордена Почесного легіону готель де Сальм був викуплений в 1804 році державою, щоб служити резиденцією великого канцлера ордена та місцем проведення урочистих заходів.

На початку XIX століття палац був розширений і переобладнаний в стилі ампір під керівництвом Антуана Пейра. При Наполеоні III до нього був прибудований новий корпус вздовж по прокладеної поруч вулиця вулиці Сольферіно. Під час Паризької комуни (23 травня 1871) палац був спалений комунарами, але потім швидко відновлений за ініціативою дивізіонного генерала Жозефа Вінуа, тодішнього великого канцлера ордену, завдяки підписці серед членів легіону та військових. У 1922-1925 роках крило палацу, в якому раніше розташовувалися стайні, було перебудовано в музей великим канцлером того часу, дивізійним генералом Івоном Дюбаєм. У ті ж роки в парку Лінкольна в Сан-Франциско була вибудована Палац Почесного легіону, що отримала те ж саме ім'я, нині там міститься Музей образотворчих мистецтв Сан-Франциско. Ще одна копія паризького палацу (збільшена вдвічі) була побудована в паризькому передмісті Рошфор-ан-Івелін на замовлення банкіра Жюля Поржеса.

Курдонер палацу Жюля Поржеса в Рошфорі Будівництво Сальмського палацу Палац Почесного легіону в Каліфорнії

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]