Паллірміут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паллірміут
Країна  Канада

Паллірміут (англ. Pallirmiut) — географічно визначена підгрупа мідних інуїтів, що займала територію провінції Нунавут, Північна Канада[1]. На час весни представники цієї групи селилися біля гирла річки Рей. Деякі залишалися там і на літо, інші ж приєднувалися до племен з підгрупи коглуктогміут, які протягом літа займалися виловом палії біля порогів Бладі-Фоллз. Племена з підгрупи паллірміут зимували на островах заходу центральної зони затоки Коронейшен, а коли сніг танув, поверталися на внутрішні ділянки материка. При цьому вони не використовували саней для перевезення пожитків, а несли їх у мішках[2].

Інуїти з цієї підгрупи проживали, зокрема, на території сучасного села Арвіат, там полювали на китів і моржів[3].

Етнологія[ред. | ред. код]

На відміну від деяких інших підгруп мідних інуїтів, ескімоси паллірміут вживали в їжу м'ясо тюленів і карибу, як і представники підгруп акуліакаттагміут, кангіріуарміут[en], коглуктогміут[en], нагіуктогміут (англ. Nagyuktogmiut), ноахонірміут (англ. Noahonirmiut) та пуїплірміут (англ. Puiplirmiut). Паллірміут вели торгівлю з білими людьми активніше за інших мідних інуїтів, тому, в ході обміну товарами, могли отримувати вогнепальну зброю.

Дослідження антрополога Даймонда Дженесса показали, що вищезгадані підгрупи мідних інуїтів ріднилися, а тому їхні племена перемішувалися одне з одним.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stefansson, Vilhjalmur. The Stefánsson-Anderson Arctic Expedition of the American Museum: Preliminary Ethnological Report. — New York : The Trustees of the American Museum, 1914. — Т. 14. — P. 26-31. — (1-2)
  2. Anthropological Papers of the American Museum of Natural History. — New York, NY : American Museum of Natural History, 1919. — Т. 14. — P. 4-303.
  3. Ivan Sache (17 квітня 2009). Arviat, Nunavut (Canada) (англ.). <www.crwflags.com/>. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 8 лютого 2014.