Пастель (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастель
Походження Бразилія Бразилія

Пастель (порт. pastel, множина pastéis, також pastel de feira, множина pastéis de feira) — типова бразильська страва швидкого харчування, у вигляді напівкруглих або прямокутних пиріжків з тонкого тіста з різноманітними начинками, обсмажених в олії[1]. В результаті виходить хрумкий смажений пиріжок, що нагадує чебурек. Його батьківщиною вважається Сан-Паулу.

Назва[ред. | ред. код]

Pastel - іспанське і португальське слово, що означає випічку (англ. pastry), смаколик. Це слово вживається щодо різних страв у країнах, де розмовляють цими мовами. Прикладом може бути десерт паштел-де-ната.

Походження[ред. | ред. код]

Найпоширенішими начинками для пастеля є м'ясний фарш, моцарела, бразильський сир м'який катупірі, серцевина пальми, тріска, вершковий сир, курятина і дрібні креветки. Також існують пиріжки з солодкими начинками, такими як паста з гуави з сиром Мінас, бананом і шоколадом. Пастель класифікується у бразильській кухні як сальгадо (salgado, пікантна закуска). Їх традиційно продають на вулицях, відкритих ринках або в закладах швидкого харчування, відомих як пастеларії (pastelarias). Зазвичай кажуть, що пиріжок виник, коли китайські іммігранти адаптували свої традиційні млинці з начинкою до бразильського смаку, використовуючи місцеві інгредієнти.

Рецепт був пізніше популяризований японськими іммігрантами, які під час Другої світової війни намагалися вдавати китайців, щоб уникнути забобонів, з якими японці зіткнулися під час війни. Інша теорія походження полягає в тому, що японські іммігранти адаптували китайські смажені вонтони для продажу як закуски на щотижневих вуличних ринках.

Поширеним напоєм, який п'ють з пастеїс, є кальдо де кану, сік цукрової тростини[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Другие шедевры бразильской кухни / Атлас стран мира. Самые колоритные и яркие места нашей планеты. - М.: Эксмо 2023
  2. Lira, Adriano (20 січня 2016). Conheça a história do pastel e aprenda receitas. Casa e Jardim. Процитовано 18 квітня 2018.
  3. A história do pastel do Beto. Correio Braziliense. 6 липня 2015. Процитовано 18 квітня 2018.