Пеппі Довгапанчоха

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пеппі Довгапанчоха
CMNS: Пеппі Довгапанчоха у Вікісховищі

Пеппі Довгапанчоха (швед. Pippilotta Långstrump) — персонаж низки дитячих книжок шведської письменниці Астрід Ліндгрен, чудернацька дівчинка, що мешкає у маленькому містечку в Швеції в невеличкому будинку з садочком поряд із домівкою Томмі та Аніки.

Шведською мовою ім'я та прізвище дівчинки звучить як Піппі Лонгструмп, а повне ім'я — Піппілотта Віктуалія Рулльгардіна Крусмінта Ефраїмсдоттер Лонгструмп. Їй одинадцять років, і в неї нема батьків. Її мама померла й стала янголом, а тато був моряком, з яким Пеппі плавала морями всього світу. Він не повернувся з плавання, але Пеппі вірить, що він живий і став негритянським королем. Разом з Пеппі на віллі Хованка живуть мавпочка пан Нільссон та кінь. Пеппі має руде волосся, заплетене у кіски, що стирчать обабіч голови, і всіяне ластовинням обличчя. Пеппі дуже сильна, дужча за десять поліцаїв. Пеппі спить з ногами на подушці й взагалі робить, що їй заманеться.

Книги[ред. | ред. код]

Астрід Ліндґрен опублікувала перші три книги про Пеппі з 1945 по 1948 роки. Ще шість книг вийшли друком з 1969 по 1975, а останні дві 1979 та 2000-го.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]