Перелом Ґалеацці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переломо-вивих Ґалеацці
Перелом Ґалеацці. Стрілка показує вивих дистального суглоба ліктьової кістки
Перелом Ґалеацці. Стрілка показує вивих дистального суглоба ліктьової кістки
Перелом Ґалеацці. Стрілка показує вивих дистального суглоба ліктьової кістки
Спеціальність ортопедія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 S52.3
CMNS: Galeazzi fractures у Вікісховищі

Перелом Ґалеацці - це перелом дистальної третини променевої кістки з вивихом дистального промене-ліктьового суглоба. Класично він включає ізольований перелом місця з'єднання дистальної третини і середньої третини променевої кістки з пов'язаним підвивихом або вивихом дистального промене-ліктьового суглоба; травма порушує вісь суглоба передпліччя[1]. Інша назва — перелом Дюпюітрена (англ. Dupuytren's fracture)[2].

Ознаки та симптоми[ред. | ред. код]

Біль і набряк м'яких тканин проявляються в дистальній третині в місці перелому променевої кістки і в суглобі зап'ястя. Ця травма підтверджується рентгенологічно. Травма передпліччя може бути пов'язана з компартмент-синдромом (пошкодженням м'язів від набряку). Параліч переднього міжкісткового нерва передпліччя (AIN) також може бути присутнім, але його легко пропустити, оскільки сенсорний компонент у цьому випадку відсутній. Суто руховий нерв, AIN - це відділ серединного нерва. Травма AIN може призвести до паралічу довгого згинача великого пальця і м'язів глибокого згинача пальців до вказівного пальця, що призведе до втрати механізму зчеплення між великим і вказівним пальцями. Переломи Ґалеацці іноді пов'язані з падінням зап'ястя через травму променевого нерва, сухожиль розгиначів або м'язів.

Патофізіологія[ред. | ред. код]

Вважається, що етіологія перелому Ґалеацці — падіння, внаслідок якого виникає раптове надмірне осьове навантаження на перерозігнуте передпліччя. Однак дослідники не змогли відтворити механізм пошкодження в лабораторних умовах[1].

Після пошкодження перелом піддається дії деформуючих сил м'язів, включаючи сили розгиначів м'язів плечового променевого відділу, квадратного пронатора та розгиначів великого пальця, а також ваги кисті. Деформуючі пошкодження м'язів та м'яких тканин, пов'язані з цим переломом, неможливо контролювати за допомогою гіпсової іммобілізації.

Лікування[ред. | ред. код]

Перелом Ґалеацці після хірургічної фіксації

Переломи Ґалеацці найкраще лікувати відкритою репозицією променевої кістки та дистального променево-ліктьового суглоба[3]. Його називають "переломом з оперативною необхідністю", оскільки він вимагає відкритого хірургічного втручання у дорослих[4]. Без хірургічного втручання перелом призводить до стійких або рецидивуючих вивихів дистальної частини ліктьової кістки. Однак у дітей, скелет яких іще дуже пластичний, перелом, як правило, лікується закритим суміщенням[1].

Епідеміологія[ред. | ред. код]

Переломи Ґалеацці становлять 3-7% усіх переломів передпліччя. Найчастіше їх спостерігають у чоловіків. Хоча, як повідомляється, механізм переломів Ґалеацці лишається неясним, за оцінками, вони становлять 7% всіх переломів передпліччя у дорослих. Вони асоціюються з падінням на випростану руку.

Історія[ред. | ред. код]

Перелом Ґалеацці названий на честь Рікардо Ґалеацці[5] (1866–1952), італійського хірурга в Istituto dei Rachitici в Мілані, який описав перелом у 1934 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ertl, MD, Janos P (4 грудня 2007). Galeazzi Fracture. eMedicine.com. Процитовано 6 November 2009.
  2. Англо-український ілюстрований медичний словник Дорланда. У двох томах. / за ред. проф. Павла Джуля ; проф. Бориса Зіменковського. — Львів : Видавничий дім Наутілус, 2002. — С. 926. — ISBN 966-95745-2-8.
  3. Hughston, JC (April 1957). Fracture of the distal radial shaft; mistakes in management. J Bone Joint Surg Am. 39-A (2): 249—64.
  4. Galeazzi fracture
  5. Англо-український ілюстрований медичний словник Дорланда. У двох томах. / за ред. проф. Павла Джуля ; проф. Бориса Зіменковського. — Львів : Видавничий дім Наутілус, 2002. — С. 942. — ISBN 966-95745-2-8.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Treatment of Distal Radial Fractures by Open Reduction and Internal Fixation

Класифікація
Зовнішні ресурси