Перелік мостів Івано-Франківська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перелік мостів Івано-Франківська — список наявних мостів міста Івано-Франківськ.

Діючі мости[ред. | ред. код]

В Івано-Франківську діють три автомобільні мостові переходи через обидві річки Бистриці та один шляхопровід. Також місто має декілька залізничних та невеликих пішохідних мостів.

Мости Івано-Франківська
Назва Фото Дата відкриття Довжина Ширина Висота Тип
Міст по вулиці Галицькій (Пасічнянський міст) н/д н/д н/д н/д Автомобільний міст через річку Бистриця Солотвинська (по 2 смуги руху в обидва боки)
Міст по вулиці Тисменицькій н/д н/д н/д н/д Автомобільний міст через річку Бистриця Надвірнянська (по 2 смуги руху в обидва боки)
Міст по вулиці Коновальця н/д н/д н/д н/д Автомобільний міст через річку Бистриця Надвірнянська (по 1 смузі руху в обидва боки)
Шляхопровід через залізницю по вулиці Незалежності грудень 1980 н/д н/д н/д Автомобільний міст через залізницю (по 2 смуги руху в обидва боки).
Залізничний міст через річку Бистриця Солотвинська н/д н/д н/д н/д Залізничний міст
Залізничний міст через річку Бистриця Надвірнянська н/д н/д н/д н/д Залізничний міст
Залізничний шляхопровід через вулицю Вовчинецька н/д н/д н/д н/д Залізничний міст
Пішохідний міст через річку Бистриця Солотвинська На початку 2000-х н/д н/д н/д н/д
Пішохідний перехід через залізницю н/д н/д н/д н/д Пішохідний перехід до локомотивного депо
Парковий (пішохідний) міст н/д н/д н/д н/д Пішохідний місток на озері

н/д — немає даних

Шляхопровід через залізницю[ред. | ред. код]

На старих картах вулиця Сапєжинська (Незалежності) перед колією раптово обривалася. Праворуч, паралельно залізниці, відходить вуличка Пілсудського (Шота Руставелі), на якій, і, був зведений колишній шляхопровід. Вже на іншому боці вливалася у продовження Сапєжинської

Відкрили найбільший в області залізобетонний шляхопровід через залізницю на вул. Радянській (нині — Незалежності) у грудні 1980 року.

Попередній старий міст (тоді його називали віадук) знаходився не в тому ж місці, що тепер новий, а збоку від головної магістралі на 100 метрів. На сьогодні збереглися його кам’яні опори. Зведений він був у 1895 році за проектом архітектора Максиміліана Шльоса. Через щільну забудову в тій частині вулиці Сапєжинської (Незалежності) та через те, що вулиця перетинала колії під кутом переїзд мав бути високим і довгим. Також виникала необхідність у викупі деяких приватних земельних ділянок. Тому відмовилися від ідеї зводити там міст. Натомість було прийнято рішення збудувати насип паралельно колії (по обидва боки від якої двадцятиметрова смуга землі належала залізниці), а потім перетнути їх під прямим кутом. Таким чином залізничний переїзд став коротшим та значно дешевшим.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]