Переяславський археологічний музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переяславський археологічний музей
Будівля Переяславської чоловічої гімназії, де тривалий час розміщувався музей.
Тип археологічний
Країна  Україна
Розташування Переяслав
Засновано 1917[1]

Переяславський археологічний музей — перший переяславський краєзнавчий музей.

Внаслідок розграбування та втрати приміщення під час Другої світової війни згідно рішення Ради Міністрів УРСР був перезаснований в 1946 р. як історико-краєзнавчий музей[2].

Історія[ред. | ред. код]

Становлення колекції майбутнього музею сягає 1907 року, коли князь Горчаков передав зі свого маєтку в Ташані природничо-етнографічну колекцію на потреби Переяславської чоловічої гімназії[3].

Після революції на основі гімназійної колекції та експроприйованих речей з поміщицьких садиб був створений краєзнавчий музей. Українське наукове товариство дослідування й охорони пам'яток старовини та мистецтва на Полтавщині у своєму виданні за 1919 р. повідомляло:

При повітовій земській Управі засновано, як окремий відділ, Бюро охорони старовини, культури та мистецтва; завідує Тимошук. Помешкання і приміщення для речей, врятованих від знищення, відведено в будинку духовного училища. Туди між іншим завезено.

З Ташані, з маєтку К.А. Горчакова, старовинні меблі, частина бібліотеки, керамічні вироби, бронза і між нею праці Моне, черепи і шкури звірів, гравюри. Друга частина бібліотеки і картини зберігаються в Ташані при школі (при розгромі цього мастку багато речей знищено).
З с. Воскресенського, з маєтку насл. І.М. Каневського, вивезено до двох десятків картин і портретів, 2 гобелени, кільканадцять українських килимів, хрусталь і бібліотека.
З с. В’юнища, з маєтку насл. С.Н. Ісаєвича гравюри, картини та 2 старовинних запорозьких пушки.

Першим очільником музею став вчитель малювання переяславської гімназії Костянтин Тимошук, а реєстратором став його колишній учень Володимир Заболотний. Імовірно першопочатково колекція розміщувалась в будівлі колегіуму[4], але вже в 1922 р. вона знову знаходилась в будівлі колишньої гімназії де нею завідував вчитель краєзнавста А. Й. Козачковський. Пізніше музей отримав власну будівлю по вул. Набережній, але зміни розташування музею продовжувались аж до війни.

У середині 20-х музей було перейменовано на «Переяславський Районовий Археологічно-природничий Музей», а його наповненням займався переважно А. Й. Козачковський який розпочав процес обміну малозначних для експозиції артефактів на більш давні що могли б розширити експозицію та зобразити давню історію міста.

Під час Другої світової війни музейна експозиція була майже знищена, а будівля сильно пошкоджена. Через такий стан музею, виконавчий комітет міської ради в 1945 р. ухвалив рішення створити новий районний історичний музей у пристосованому приміщенні (на розі вулиць Києвобрамської та Великої Підвальної).

У 1946 році музей був ліквідований, а рішенням Ради Міністрів УРСР у м. Переяславі-Хмельницькому на його базі був відкритий новий Переяслав-Хмельницький історико-краєзнавчий музей в трьох кімнатах колишнього будинку А. О. Козачковського.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. за іншими даними був заснований в 1918 р.
  2. НІЕЗ «Переяслав» від історичного музею до історичного заповідника. Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 29 лютого 2020. 
  3. Куценко Ю. Заснування та розвиток Переяславської чоловічої гімназії (1906—1919) / Куценко Юлія // Наукові записки з історії України: збірник наукових статей. — Вип. 34 — Переяслав-Хмельницький, 2014. — С.51-58.
  4. Більченко І. В. Становлення музейної справи у м. Переяславі-Хмельницькому: 40–60-і роки XX ст.

Література[ред. | ред. код]