Перша Одеська Церква Євангельських Християн-Баптистів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перша Одеська Церква ЄХБ
Тип Церковна громада
Засновано 1884
Розташування м. Одеса, вул. Картамишівська, 8
Місце діяльності Україна Україна, Одеса
Центральний орган Церковна рада
Старший пресвітер Мирмир Іван Петрович
Пресвітер Сергій Вікторович Санніков
Пресвітер Володимир Костянтинович Зибкін
Вебсайт: baptist.od.ua

Перша Одеська Церква Євангельських Християн-Баптистів[1]релігійна громада євангельських християн-баптистів в Одесі; найстаріша баптистська церква міста[2]. Налічує понад 1200 членів[3]. Є неприбутковою організацією, матеріальне забезпечення якої здійснюється за рахунок добровільних пожертвувань. Входить до Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів, а також до Одеського обласного об'єднання церков ЄХБ. Є спадкоємцем Одеської Церкви ЄХБ, що знаходилась по вул. Сєрова, 34[1].

Історія церкви[ред. | ред. код]

Дім на Слобідці, де проходили перші зібрання християн-баптистів Одеси

Перша церква з упорядкованою структурою утворилася в Одесі у 1884 році із невеликої групи віруючих, в умовах постійних утисків збоку влади царської Росії. Перші зібрання віруючих проходили в невеликій будівлі, розташованій в історичному районі Одеси "Слобідка". З перших днів існування недільні та святкові служіння в церкві супроводжувались співом хору, що складався з десяти осіб[4].

Після виходу в 1905 році указу про свободу віросповідання завдяки активній благовісницькій діяльності громада розширюється і орендує для проведення богослужінь зал по вул. Херсонській, 11, що вміщує до тисячі осіб. У 1907 році році першим пресвітером церкви став відомий у євангельських колах благовісник і богослов Василь Гурович Павлов, який доклав багато зусиль не тільки для її розвитку, але й для проповіді Євангелія та об'єднання всіх віруючих, хрещених за вірою. Та з початком Першої Світової війни під приводом «боротьби з німецьким впливом» євангельсько-баптистські церкви в Одесі були закриті, а активні служителі заслані до Західного Сибіру[3][4].

В 1917 році після падіння російського самодержавства, встановлення радянської влади та проголошення відділення церкви від держави церква відновлює активну благовісницьку діяльність і продовжує розширюватись. Але з 1929 року політична ситуація в радянській державі змінюється, й проти євангельських християн починаються утиски і репресії.[4] З 1932 року починаються арешти, розстріли та відправлення у заслання як служителів, так і пересічних членів церкви, а в 1937 році знімаються з реєстрації і закриваються всі євангельські церкви Одеси. Віруючі продовжують нелегальні зібрання невеликими групами по домівках[3].

В кінці 30-х років, а потім і в період румунської окупації Одеси та в перші повоєнні роки віруючі міста отримують дозвіл збиратись у приміщенні лютеранської кірхи[4]. У 1950 році влада переводить громаду Одеської церкви ЄХБ з кірхи до приміщення колишнього цеху з виробництва синьки по вул. Сєрова, 34, яке силами віруючих переобладнується в дім молитви. У перші роки зібрання в новому домі молитви проходили за відсутності пресвітера під керівництвом регента хору і композитора Н.І. Висоцького. В залі, розрахованому на 400 місць, на служіння збиралося 1000-1200 чоловік. В цьому приміщенні церква проводила зібрання аж до розпаду СРСР[3].

В 1992 році році було розпочато будівництво нового дому молитви церкви по вул. Картамишівській, урочисте відкриття якого відбулося у 1996 році[4] (див. Дім молитви Першої Одеської Церкви ЄХБ).

Сучасне служіння[ред. | ред. код]

Дім молитви Першої Одеської Церкви ЄХБ

Перша Одеська Церква ЄХБ активно розвиває різні види духовного служіння: проповідницьке, музичне, молитовне, благовісницьке, дитяче та ін.

Церква проводить регулярні служіння за участю як власних проповідників, так і проповідників з інших церков України й світу. На служіннях регулярно проповідують представники діаспори з країн Америки та Європи, а також баптисти різних церков світу, які відвідують Одесу. Здійснюється трансляція служінь на одеських каналах регіонального телевізійного мовлення, на супутниковому каналі "CNL-Україна"[5], а також в прямому ефірі на офіційному сайті церкви. Крім того, на сайтах церкві доступні відеоархіви проповідей та служінь[6].

Музичне служіння церкви представлено чотирма хорами, кожен з яких включає представників певної вікової категорії[7]:

  • дитячий хор;
  • перший молодіжний хор;
  • другий молодіжний хор «Перлинка»;
  • основний хор.

Завдяки зусиллям регентів хору професіоналізм хорового служіння церкви набув визнання не тільки серед євангельських церков, але й на громадських конкурсах музичного мистецтва[7]. Також в церкві періодично проводяться фестивалі хорів церков Одеси і Одеської області, а також різноманітні концерти духовної музики[2][7].

Служіння благовістя проводяться як в церкві, так і у різних громадських установах та на вулицях міста. В рамках святкування 130-річчя зародження баптизму в Одесі у 2006 році проводився ряд публічних заходів (дні відкритих дверей, акція «STOP наркотик» вечори християнських фільмів, концерти духовної музики та ін.), на які активно запрошувались мешканці міста [8]. Періодично проводяться відкриті Пасхальні служіння в Одеському палаці спорту. Також організуються виїзні служіння в інші населені пункти області й України. Члени церкви несуть постійне місіонерське служіння в малих церквах Одеської області[9]. Крім того, церква бере активну участь у створенні та становленні нових церков в місті та області[2].

Під час ранкового недільного служіння проводяться заняття в дитячій недільній школі, які відвідує більше двохсот дітей. Влітку з дітьми та молоддю проводяться табори для духовного виховання та відпочинку[2].

Молитовне служіння також набуло широкого розвитку та популярності завдяки періодичному проведенню нічних й ранкових молитовних служінь, як молодіжних, так і для всіх членів церкви.[10]

Уроки ЧистоПисання[ред. | ред. код]

«Уроки ЧистоПисання» – медіапроект Першої Одеської Церкви ЄХБ, звернений до нецерковної аудиторії, а також до широких верств віруючих у Христа. Мета – доносити євангелію Ісуса Христа простою та доступною мовою.

Історія[ред. | ред. код]

Проект «Уроки ЧистоПисання» було засновано у 2007 році групою ентузіастів на чолі з Мельником Геннадієм Святославовичем та Митрофановим Андрієм Владиславовичем. Активну участь у проекті взяли пастори Володимир Леонідович Парфененко, Сергій Вікторович Санніков та Володимир Костянтинович Зибкін, який запропонував назву відео програм, що натякає на «Чисте Письмо». Ідея проповіді чистого Письма залишається домінуючою у цьому проекті до сьогодні.

Перша відео програма вийшла в ефір 1 вересня 2008 на одеському телеканалі А1 і з цього часу почала транслюватися 3 рази на тиждень у прайм-тайм. Незабаром повтори програм стали транслюватися ще на трьох каналах регіонального Одеського телебачення: Здоров'я, GTV, GNews .

Щотижневі трансляції тривали безперервно до 2018 року, після чого проект повністю перейшов на YouTube[11].

Формат та спрямованість[ред. | ред. код]

Головний зміст проекту складають відео проповіді служителів Першої Одеської церкви ЄХБ до 30 хвилин, матеріали християнської тематики, а також короткі відео сюжети (Shorts) з яскравими уривками з проповідей, що запам'ятовуються. Усі програми призначені для тих, хто бажає познайомитись із вченням Святого Письма.

Особливе місце у проекті займає серіал «Духовний словник», який спочатку існував у форматі аудіо. Ідея Духовного словника належить Володимиру Зибкіну, автором та виконавцем є пастор Мирослав Пейтер. Нині вийшло понад 200 сюжетів цього серіалу. Деякі сюжети якого мають понад 1 млн. переглядів, а багато – близько 30 тис. лайків.

Сьогоднішній стан[ред. | ред. код]

З 2011 року всі передачі викладаються на YouTube канал «Уроки ЧистоПисання».

На травень 2023 року канал має 60 тис. передплатників.

Пізніше передачі «Уроки ЧистоПисання» почали розміщуватися на Facebook[12], Instagram[13], TikTok[14].

Велика аудиторія глядачів користується відеозаписами через сайт[15], який функціонує з 2008 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б СТАТУТ Релігійної громади «Перша Одеська Церква Євангельських Християн-Баптистів». Затверджено Одеською ОДА 9 липня 1998 р.
  2. а б в г Первая Одесская церковь ЕХБ сегодня. 130 лет служения Богу и Одессе. Церковь Евангельских Христиан-Баптистов. Одесса:2006 (Рос.) Видання до 130-ї річниці виникнення баптизму в Одесі
  3. а б в г История церкви (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 28 серпня 2012. Процитовано 26 березня 2012.
  4. а б в г д История евангельских христиан-баптистов в Одессе. 130 лет служения Богу и Одессе. Церковь Евангельских Христиан-Баптистов. Одесса:2006 (Рос.) Видання до 130-ї річниці виникнення баптизму в Одесі
  5. ТВ программы (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 21 липня 2013. Процитовано 26 березня 2012.
  6. Уроки чистоПисания (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 21 липня 2013. Процитовано 26 березня 2012.
  7. а б в Музыкальное служение (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 28 серпня 2012. Процитовано 26 березня 2012.
  8. 130 лет служения Богу и Одессе. Программа мероприятий. Одесса, 10-17 сентября 2006 г. (Рос.)
  9. Миссионерское служение (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 28 серпня 2012. Процитовано 26 березня 2012.
  10. Музыкальное служение (Рос.) . Перша Одеська Церква ЄХБ. Архів оригіналу за 28 серпня 2012. Процитовано 26 березня 2012.
  11. Уроки ЧистоПисания - YouTube. www.youtube.com. Процитовано 4 травня 2023.
  12. Сторінка у Facebook. Facebook (укр.). Процитовано 4 травня 2023.
  13. Сторінка у Instagram. www.instagram.com. Процитовано 4 травня 2023.
  14. Уроки ЧистоПисания (@chistopisanie). TikTok (uk-UA) . Процитовано 4 травня 2023.
  15. Уроки чистоПисання. www.chistopisanie.com. Процитовано 4 травня 2023.