Перша битва при Мемфісі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення Першої битви при Мемфісі на картині А. Варда «Битва таранів».

Перша битва при Мемфісі була річковою битвою, що відбулася на річці Міссісіпі безпосередньо поблизу міста Мемфіс, штат Теннессі, 6 червня 1862 року, під час Громадянської війни у США.

Під час битви широко застосовувались таранні удари, річкова флотилія Конфедерації складалася виключно з неброньованих парових таранів[1]. Свідками зіткнення була значна кількість мешканців Мемфісу. Результатом стала нищівна поразка конфедеративних сил і фактичне знищення їх річкової флотилії.

Битва цікава тим, що в ній у останній раз цивільним особам без попереднього військового досвіду було дозволено командувати кораблями в бою.[2]

Передісторія[ред. | ред. код]

Конфедерати, що оборонялися, за чисельністю майже не поступалися федеральним військам: вісім повстанських кораблів протистояли дев'яти канонерським човнам і таранам Союзу, але бойові якості перших були значно нижчими. Кожен з них був озброєний лише однією або двома гарматами легкого калібру, які були неефективні проти броні канонерських човнів. Основною зброєю кожного з них був посилений ніс, який призначався для тарану супротивника.

Тарани Конфедерації вирізнялися унікальною особливістю захисту від ворожих пострілів. Їхні двигуни та інші внутрішні приміщення були захищені подвійною перегородкою з важких дерев'яних брусів, покритих із зовнішньої сторони шаром залізничного заліза. Проміжок між перебірками, простір у 22 дюйми (56 см), був заповнений ватою. Хоча вата була найменш важливою частиною броні, вона привернула увагу громадськості, і човни стали називати "ватниками". Пізніше під час війни екіпажі кораблів часто захищалися від вогню зі стрілецької зброї тюками бавовни, розміщеними на відкритих місцях, і ці судна також називали "ватниками". Однак вони відрізнялися від першоджерел цієї категорії.

Федеральні сили складалися з п'яти канонерських човнів, чотири з яких були відомі напівофіційно як "канонерські човни Ідса", на честь їхнього будівничого Джеймса Б'юкенена Ідса, але частіше як "черепахи Пука", на честь їхнього конструктора Семюела М. Пука і їхнього дивного зовнішнього вигляду. П'ятий канонерський човен, флагманський "Бентон", також був продуктом верфі Ідса, але був переобладнаний з цивільного судна. Кожне з цих суден несло від 13 до 16 гармат. Інші чотири судна були морськими таранами з американського таранного флоту. Вони не мали жодного озброєння, окрім стрілецької зброї, яку носили офіцери. Всі тарани були переобладнані з цивільних річкових суден і не мали спільного дизайну.[3][4]

Річковий флот оборони Конфедерації з бавнононосців[ред. | ред. код]

Хід битви[ред. | ред. код]

Битва почалася вогнем артилерії на великих дистанціях, поки канонерські човни федеральних сил формували лінію битви, а бавовноносці конфедерації наближалися до них.

Під час битви паровий таран «Монарх» протаранив бавовносці CSS Colonel Lovell та CSS General Beauregard.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маль, К. (2000). Гражданская война в США (1861—1865) (російська) . Москва: АСТ. ISBN 985-13-0184-1.
  2. Abbreviations used in this article: ORA---War of the Rebellion; a compilation of the official records of the Union and Confederate Armies [Архівовано 17 жовтня 2015 у Wayback Machine.], 70 volumes in four series; Washington: US Government Printing Office, 1880—1901. ORN--Official records of the Union and Confederate Navies in the War of the Rebellion, 30 volumes in two series; Washington: US Government Printing Office, 1894—1922.
  3. Groce, W. Todd, Battle of the Rams, North & South – The Official Magazine of the Civil War Society, Issue 4, p. 24.
  4. ORN I, v. 23, p. 34.
  5. Encyclopedia of Arkansas. Encyclopedia of Arkansas (амер.). Архів оригіналу за 9 лютого 2022. Процитовано 9 лютого 2022.