Печера Ластівок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печера Ластівок
ісп. Sótano de las Golondrinas
Підлога печери покрита товстим шаром сміття та гуано.
Характеристики
Тип карстова
Глибина 376 м
Об'єм 33 110 м³
Кількість входів 1
Дослідження
Рік відкриття 1966
Розташування
Країна  Мексика
Регіон Сан-Луїс-Потосі
Місцевість Аквісмон
Карти розташування
Печера Ластівок. Карта розташування: Мексика
Печера Ластівок

Мапа

CMNS: Печера Ластівок у Вікісховищі
Вид із печери

Печера ластівок (ісп. Sótano de las Golondrinas, англ. Cave of Swallows) — печера карстового походження в Мексиці, в штаті Сан-Луїс-Потосі.

Опис[ред. | ред. код]

За формою печера являє собою розширений вниз конусоподібний (або пляшкоподібний) карстовий провал. Отвір печери на поверхні землі має еліптичну форму (в плані кругла, так як розташовується на схилі) і має розміри 49 на 62 метри, глибина провалу від 333 до 376 метрів (отвір на поверхні розташовано на схилі). На дні печера має витягнуту в плані форму, близьку до овалу з однією майже рівною стороною. Обсяг простору печери оцінюється в 33110 м³. Дно печери і проходи на більш глибокому рівні, які ймовірно існують, поки досліджені слабо.

До печери веде вузька пішохідна стежка і ґрунтова дорога, по якій можуть проїхати лише позашляховики.

Розміри печери такі, що в ній легко можна помістити знаменитий Нью-Йоркський хмарочос Крайслер-білдінг.

Іспанська назва печери походить від мексиканської назви ластівок — Golondrinas. Однак населяють печеру стрижі виду Чорний стриж [Архівовано 16 листопада 2018 у Wayback Machine.] і папуги виду Мексиканська аратінга. Вранці зграї птахів летять по спіралі, набираючи висоту, поки не досягнуть виходу з печери. Вечорами стрижі повертаються в печеру, причому вони пікірують зграями по кілька десятків особин, поки не досягнуть рівня свого гніздування в печері. Спостереження за поведінкою птахів стало одним з улюблених занять туристів, які відвідують вхід до печери.

Печера також досить густо населена комахами та зміями. Через велику кількість гуано на підлозі печери, випарів, наявності в повітрі великої кількості бактерій, а на стінах грибків і плісняви, тривале перебування в печері без фільтрів і кисневого обладнання небезпечно[1]. З метою збереження екологічного комплексу печери спуск в неї дозволений лише за однієї (низької) сторони, вільної від перешкод. Біля входу в печеру з цього боку закріплені анкери. Спуск в печеру займає близько 20 хвилин на альпіністському спорядженні і близько 10 секунд при затяжному стрибку з парашутом. Сходження наверх займає близько двох годин і вимагає хорошої альпіністської і фізичної підготовки.

Печера була відома уастекам, людям, що населяли цю місцевість з давніх часів. Перше документальне дослідження печери було вироблено 27 грудня 1966 року.

В останні роки печера стала улюбленим місцем бейсджамперів[2].

У печері відбувалися зйомки фільму «Санктум».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 листопада 2018. Процитовано 27 листопада 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 листопада 2018. Процитовано 28 листопада 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]

Рельєф Мексики [Архівовано 24 листопада 2018 у Wayback Machine.]