Площа Шевченка (Санкт-Петербург)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Шевченка
Росія Росія
рос. Площадь Шевченко
Населений пункт Санкт-Петербург
Місцевість Петроградська сторона
Район Петроградський район
Історичні відомості
Колишні назви площа на Васильєвському острові
Транспорт
Найближчі станції метро Петроградська
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 337422 ·R (Санкт-Петербург)
Мапа
CMNS: Площа Шевченка у Вікісховищі

Площа Шевченка - площа в Петроградському районі Санкт-Петербурга, утворена перетином Малого проспекту Петроградської сторони, Левашовського проспекту та Ординарної вулиці. Названа так в 2001 році на честь великого українського поета, прозаїка та художника Тараса Григоровича Шевченка, чиє життя було тісно пов'язане з Санкт-Петербургом.

Історія[ред. | ред. код]

Площа остаточно утворилася в 1930-ті роки, після продовження проспекту Щорса до Кіровського проспекту і прокладення Новопроложенної вулиці (з'єднаної пізніше з Левашовським проспектом, що й отримала його ім'я) від Кіровського проспекту до Ординарної вулиці. Площа довгий час залишалася безіменною, а на самій площі розташовувався сквер.

Наприкінці грудня 2000 року у сквері на площі був урочисто відкритий пам'ятник Т. Г. Шевченку, а в 2001 році площі дали офіційну назву Площа Шевченка. У 2003 році на згадку про цю подію при вході в сквер був встановлений пам'ятний камінь, на якому російською та українською написано про присвоєння назви площі.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

  • Бронзовий пам'ятник Т. Г. Шевченко, встановлений у сквері на площі, подарував Санкт-Петербургу автор — канадський скульптор українського походження Лео Мол (уроджений Леонід Григорович Молодожанин). У церемонії відкриття пам'ятника брали участь президент Росії В. В. Путін і президент України Л. Д. Кучма.
Пам'ятний камінь у сквері

Площа оточена кількома помітними будівлями, які мають адреси по Малому проспекту, Ординарній вулиці та Каменноостровському проспекту:

  • Пам'ятник конструктивізму на площі: будинок працівників Свірстроя на розі Малого проспекту Петроградської сторони (будинок № 84-86) і Ординарної вулиці (будинок № 16), 19321938 роки, архітектор І. Г. Явейн, головним фасадом виходить на площу. Тут із 1950 по 1995 рік жив видатний кінорежисер Й. Ю. Хейфиц (є меморіальна дошка). У будівлі розташовується шаховий клуб «На Петроградській стороні»[1].
  • Ще один пам'ятник конструктивізму — Палац культури імені Ленсовета (Каменноостровський проспект, будинок № 42), побудований в 19311938 роках за проектом Є. А. Левінсона та В. О. Мунца і звернений до площі бічним фасадом.  
  • Примітна будівля, побудована в стилі неокласицизму — колишній прибутковий будинок акціонерного товариства «Архітектор» (Малий проспект, будинок № 85 / Ординарна вулиця, будинок № 11, архітектор В. В. Шауб; завершено В. П. Голубіним, 19121913 роки, пізніше реконструйований), звернений головним фасадом до площі Шевченка.
Палац культури імені Ленсовета та частина площі Шевченка

Факт[ред. | ред. код]

  • У Ленінграді/Санкт-Петербурзі з 1939 по 2001 рік площа Шевченка називалася площа на Васильєвському острові, яка нині носить відновлену назву Румянцевська площа.
  • Шевченко довго жив у Санкт-Петербурзі й змінив багато адрес проживання, але серед них немає жодної адреси на Петроградській стороні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. Файбисович. Ещё есть адреса. // Шахматы в Петербурге. Петроградский район. Архів оригіналу за 9 травня 2012. Процитовано 26 квітня 2012.

Література[ред. | ред. код]

  • Горбачевич К. С., Хабло Е. П. Почему так названы? О происхождении названий улиц, площадей, островов, рек и мостов Санкт-Петербурга. — 5-е изд., перераб. — СПб.: Норинт, 2002. — 353 с. — ISBN 5-7711-0019-6.