Плін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плін
Посада король Скитіїd

Плін (Плінос[1]) — легендарний цар скіфів, який разом зі Сколопітом очолив міграцію частини скіфської аристократичної молоді на завоювання Південного Причорномор`я.[2]. Згадується Юстином в ІІІ ст. н.е., Помпеєм Трогом і Павлом Орозієм у 15-й главі Historiarum adversum paganos, 7-книжного історичного трактату, написаного у V ст. н.е.

У викладі Юстина Плін названий юнаком царського роду скіфів, який разом з Сколопітом був вигнаний через підступність окремих скіфських аристократів і, зібравши багато молодих вояків, підкорив в Каппадокії Понтійській Феміскірську рівнину поблизу річки Фермодонта, сучасна річка Терме на території Туреччини, яка впадає в Чорне море[3]. Павло Орозій, в цілому переказуючи повідомлення Юстина, подає його трохи по-інакшому: Плін і Сколопіт постають царями, які були вигнані з Скіфської батьківщини внаслідок повстання аристократії[4]. Об'єднане вйсько Пліна та Сколопіта здійснювало набіги на навколишні землі та племена, поки ті не домовились одне з одним, влаштувавши засаду на скіфів і перебили їх. Вдови скіфських вояків стали амазонками[5].

Доктор історичних наук Борис Рибаков у своїй праці "Язичництво давньої Русі" писав: "Цікаві імена царевичів, які очолили колоністів: Плін і Сколопіт. Перед нами, вочевидь, незначний фрагмент стародавнього міфу, пов'язаний з освоєнням сколотами частини Лівобережжя"[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. в деяких рукописах римського історика Юстина Hilynos или Hilinos (примітка 23 к кн. 2 в кн.: Юстин. Эпитома сочинения Помпея Трога… М.: Росспэн, 2005. С. 327)
  2. Юстин. Эпитома сочинений Помпея Трога (II, 4, 1) // Вестник древней истории. 1954. № 2. Переизд. в серии “Классики античности и средневековья”. М., Росспэн. 2005.
  3. Юстин. Эпитома Помпея Трога. II. 4. 1
  4. Орозий. История против язычников. I. 15. 1
  5. Юстин. Эпитома Помпея Трога. II. 4. 2; Орозий. История против язычников. I. 15. 1
  6. Б.А.Рыбаков. Язычество древней Руси. - Издательтво "Наука". - Москва, 1987 г. - с.50