Повернення Баттерфляй (балет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балет
«Повернення Баттерфляй»
Афіша балету «Повернення Баттерфляй» (Львівська національна опера)
Композитор Мирослав Скорик
Автор
лібрето
Валерія Врублевська
Кількість дій 2
Перша постановка 2006
Місце першої постановки Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької
Інформація у Вікіданих

«Повернення Баттерфляй» — балет на 2 дії Джакомо Пуччіні — Мирослава Скорика, лібрето Валерії Врублевської. В основі балету реальні факти з життя видатної оперної співачки кінця XIX — початку XX століття Соломії Крушельницької.

Сюжет[ред. | ред. код]

Балет має дві сюжетні лінії. Мирослав Скорик в одному з інтерв'ю розповів: «Я написав балет „Повернення Баттерфляй“ на основі творів Пуччіні, партій, які співала Соломія Крушельницька, і своєї музики. Він успішно йде на сцені Львівського театру опери і балету, який носить ім'я геніальної співачки. Нагадаю, коли Пуччіні представив вперше публіці свою оперу «Мадам Баттерфляй» з головною героїнею — Чіо-Чіо-сан, натовп освистав композитора. Будучи в повному розпачі, він згадав про знайому добре відому італійській публіці талановиту співачку Соломію Крушельницьку і вирішив здійснити другу спробу постановки опери з нею в головній ролі. І тріумфу було досягнуто. Публіка привітала Пуччіні і як переможця винесла його на руках зі сцени. Це одна сюжетна лінія балету «Повернення Баттерфляй».

Інша — взаємини з учителем танців сестри Соломії — Нусі, яка приїхала з Галичини вчитися співу в Італію. Соломія, кредо життя якої було служіння тільки мистецтву, не може зрозуміти сестри, в якої також прекрасний голос і можливі великі творчі перспективи. В пориві гніву вона забороняє Нусі бачитися з коханим, в якого, виявляється, є дружина і діти. Нуся усе це тяжко переживає. Соломія згадує свій шлях у мистецтво[1]».

Прем'єра[ред. | ред. код]

Прем'єра балету відбулася у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької (Львівська національна опера) 18 березня 2006 року.

Постановники балету[ред. | ред. код]

Виконавці головних партій[ред. | ред. код]

У прем'єрній виставі ролі виконували:

  • Соломія — заслужена артистка України Христина Трач,
  • Пуччіні — заслужений артист України Ігор Храмов,
  • Нуся, сестра Соломії — заслужена артистка України Анастасія Ісупова,
  • Леонардо — заслужений артист України Євген Свєтліца.[3]

Сергій Наєнко про балет
Балетмейстер Сергій Наєнко після прем'єри вистави зазначив: «Для мене балет „Повернення Баттерфляй“ — це вибачення перед геніальною співачкою, яка в умовах несправедливої системи одержала почесне звання — усього лише заслуженого діяча мистецтв України — тільки в 1951 році, за рік до смерті, водночас будучи примадонною світового рівня»[3].

Бюджет[ред. | ред. код]

Бюджет постановки «Повернення Баттерфляй» становив понад 200 тис. грн[4].

Подарунок композитору[ред. | ред. код]

13 липня 2016 року колектив Львівського Національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької привітав балетом «Повернення Баттерфляй» маестро Мирослава Скорика, який був присутній у залі. [5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Валентина Самченко. Ключ до натхнення / Україна молода. Випуск 53 від 28.04.2016
  2. Балет «Повернення Баттерфляй» Д. Пуччіні — М. Скорик
  3. а б До Львова повернулася мадам Баттерфляй
  4. «Повернення Батерфляй» — балет на фактах з життя Соломії Крушельницької. Архів оригіналу за 2 лютого 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  5. До 80-річного ювілею Легенди української музики Мирослава Скорика у Львівській Опері. Балет «Повернення Баттерфляй»

Посилання[ред. | ред. код]