Погребищенський районний краєзнавчий музей імені Н. А. Присяжнюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Погребищенський районний краєзнавчий музей імені Н. А. Присяжнюк
Погребищенський районний краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк, липень 2020 року
Тип краєзнавчий
Назва на честь Присяжнюк Настя Андріанівна
Країна  Україна
Розташування Україна Україна м. Погребище (Вінницька область)
Адреса 22200 вул. Б. Хмельницького, 102[1]
Засновано 2007
Вартість безкоштовне відвідання (станом на липень 2020 року)
Директор Л. В. Княжук

Погреби́щенський райо́нний краєзна́вчий музе́й і́мені Н. А. Присяжню́к — краєзнавчий музей у місті Погребищі Вінницької області; культурно-просвітницький осередок району; носить ім'я видатної уродженки міста виконавиці українського фольклору, фольклористки, краєзнавиці і педагогині Н. А. Присяжнюк, і багато в чому присвячений її життю та творчості.

Заклад підпорядкований місту, є комунальним закладом культури.

Міститься у відокремленому приміщенні місцевої школи й розташований за адресою:

вул. Богдана Хмельницького, буд. 102, м. Погребище (Вінницька область) - 22 200.

Директор музею — Людмила Вікторівна Княжук.

З історії закладу[ред. | ред. код]

Початок формування колекції краєзнавчого музею в Погребищі можна віднести до початку 2-ї половини 2000-х років, а саме 2007-8 рр., коли при місцевій школі було створено кімнату, присвячену життєвому шляху Насті Андріанівни Присяжнюк.

Ідейною натхненницею створення музейного зібрання, як і власне оформлення його в окремий музейний заклад стала очільниця відділу культури місцевої райдержадміністрації Кравчук Галина Миколаївна[2].

Як юрособу Погребищенський районний краєзнавчий музей імені Н. А. Присяжнюк було зареєстровано в липні 2011 року[3], а вже наступного (2012) року заклад запрацював повноцінно.

На Покрову (14 жовтня) 2014 року одними з перших в області Погребищенський районний краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк почав формування експозиції, присвяченої воїнам АТО, уродженцям міста і району[2].

Експозиція та діяльність[ред. | ред. код]

Погребищенський районний краєзнавчий музей імені Н. А. Присяжнюк налічує 4 зали, які містяться в 5-ти кімнатах:

  1. іменна зала Н. А. Присяжнюк (праворуч від входу, решта залів — ліворуч) — розповідає про життя, виконавську майстерність і фольклористичні здобутки видатної землячки Н. А. Присяжнюк. Тут представлено її особисті речі, світлини, кореспонденцію, видання її фольклорних записів тощо;
  2. найбільша зала є історичною і виставковою, тобто передбачає змінюваність тематичних експозицій, а також демонстрацію творів мистецтва і ремесел місцевих (і не тільки) майстрів. На постійній основі тут стенди, присвячені історії Погребища і околиць, їх історико-архітектурним пам'яткам, а також присвячені відомим землякам, як більш віддаленого минулого (XIX — початок XX століть), так і більш сучасним (2-а половина XX століття);
  3. невелика етнографічна зала репрезентує предмети традиційного побуту і селянського господарства, а також народний одяг цього південно-західного закутку історичної Київщини, а також знайомить з сучасним послідовником традиційних ремесел — життям і роботами погребищенського гончара Романа Чмерука (1957-2014);
  4. зала погребищенців-героїв АТО складається з 2-х кімнат і розповідає про участь представників міста і району у Російсько-українській війні, що триває (від 2014 року).

Музей здійснює активну культурно-просвітницьку роботу, як для місцевих жителів, зокрема учнівської молоді, так і для гостей міста; є місцем проведення культурних заходів, урочистих подій, тематичних зустрічей і вшанувань до загальнодержавних і місцевих дат, зокрема роковин Радянсько-Афганської війни (1979-89), Революції гідності тощо[4].

Галерея (липень 2020 року)[ред. | ред. код]

іменна зала Е. А. Присяжнюк
в історичній залі музею
у етнографічній залі музею
частина експозиції
зали героїв АТО-погребищенців

Примітки (джерела)[ред. | ред. код]