Подвійний агент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У сфері контррозвідки подвійний агент — це співробітник секретної розвідувальної служби однієї країни, основною метою якого є шпигувати за цільовою організацією іншої країни, але який зараз шпигує за організацією своєї країни для цільової організації.[1]

Подвійна агентура може практикуватися шпигунами цільової організації, які проникають у контрольну організацію, або може виникнути в результаті повороту (зміни сторони) раніше лояльних агентів контрольної організації ціллю. Загроза розстрілу — це найпоширеніший метод перетворення захопленого агента (працював на спецслужбу) в подвійного агента (працював на іноземну розвідку) або подвійного агента в повторного агента. На відміну від перебіжчика, який не вважається агентом, оскільки агенти призначені для роботи в розвідувальній службі, а перебіжчики — ні, але деякі вважають, що перебіжчики є агентами, поки вони не перейшли на сторону противника.

Подвійних агентів часто використовують для передачі дезінформації або ідентифікації інших агентів у рамках контррозвідувальних операцій. Їм часто дуже довіряє контролююча організація, оскільки цільова організація надасть їм правдиву, але марну або навіть контрпродуктивну інформацію для передачі.[2]

Подвійних агентів можна поділити на кілька типів:

  • «Торгівець» — постачає інформацію одній стороні в обмін на отримання інформації від неї про іншу сторону
  • «Засланий козачок» — особа, яка не є кадровим співробітником спецслужби, яка за завданням цієї спецслужби пропонує свої послуги противнику або «дозволяє» себе «завербувати»
  • «Кріт» — кадровий працівник спецслужби, який таємно працює на спецслужбу противника
  • «Хибний кріт» — кадровий працівник спецслужби, який за завданням цієї спецслужби пропонує свої послуги противнику або «дозволяє» себе «завербувати»
  • «Перевертень» — агент, який з тієї чи іншої причини погодився співпрацювати зі спецслужбою супротивника (найчастіше після його викриття, щоб уникнути покарання)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Definition of DOUBLE AGENT. merriam-webster.com. Процитовано 21 лютого 2018.
  2. Begoum, F.M. Observations on the Double Agent. Central Intelligence Agency. Архів оригіналу за 9 січня 2008. Процитовано 5 січня 2010.