Політковський Олександр Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Політковський Олександр Володимирович
рос. Александр Владимирович Политковский
Ім'я при народженні рос. Александр Владимирович Политковский
Народився 15 вересня 1953(1953-09-15) (70 років)
Москва, СРСР
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність журналіст, репортер, кінорежисер, телеведучий, телепродюсер, публіцист
Alma mater факультет журналістики МДУ
Знання мов російська
У шлюбі з Політковська Ганна Степанівна

Олександр Володимирович Політковський (нар. 15 вересня 1953, Москва) — радянський і російський журналіст, режисер і продюсер, телеведучий, політичний оглядач, публіцист [1] Президент створеного ним ЗАТ «Студія Політковського» [2]. Викладач Московського інституту телебачення і радіомовлення «Останкіно», засновник Вищої школи телебачення Олександра Політковського .

Особисте життя[ред. | ред. код]

Сім'я[ред. | ред. код]

Олександр Політковський був одружений з журналісткою і правозахисницею Ганною Політковською. Згідно з книгою Євгена Додолева «Бітли перебудови», вони познайомилися в період, коли Ганна була ще школяркою, а за нареченою Олександр приїхав з авоською, в якій була пляшка горілки (була випита в РАГСі). Від цього шлюбу в Олександра і Ганни є син Ілля і дочка Віра. Разом Олександр і Ганна прожили 21 рік, фактично розлучившись 2000 року, але не розриваючи шлюб до самої смерті Ганни. [3]

Ганна Політковська загинула 7 жовтня 2006 року: її вбили невідомі в під'їзді її ж будинку. На думку Олександра, його дружину було вбито через професійну діяльність, а в її смерті міг бути зацікавлений Володимир Гусинський [4], проте він припускає малоймовірним розкриття вбивства. За його словами, «завжди були, є і будуть» люди, які захочуть нажитися і пропіаритися на цьому вбивстві. На думку сина, Іллі, до вбивства матері «причетні окремі співробітники ФСБ та їхні агенти» [5].

Ганну Олександр називав складною людиною, при цьому розділяючи свої особисті стосунки з нею і професійні якості. Він говорив, що і вона допомагала йому стати журналістом, і він допомагав їй стати самостійною журналісткою, особливо після 1996 року. Себе він характеризував як репортера, а вид діяльності Ганни характеризував не стільки як журналістику, скільки як «чи то письменництво, чи то щось іще» і як «якусь тривогу за справедливість, яку виливають на газетні шпальти». Як репортер, він не схвалював її пристрасть до «письменництва» [6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Первый канал. Всемирная сеть. web.archive.org. 14 листопада 2011. Архів оригіналу за 14 листопада 2011. Процитовано 2 лютого 2023. 
  2. Политковский нашел ярославские корни | Новости | Новости. web.archive.org. 28 травня 2016. Архів оригіналу за 28 травня 2016. Процитовано 2 лютого 2023. 
  3. Александр Политковский: в ближайшее время убийство Анны раскрыто не будет. NewsInfo.Ru (рос.). 9 жовтня 2006. Процитовано 2 лютого 2023. 
  4. Новости политики онлайн в России и мире. dni.ru (рос.). Процитовано 2 лютого 2023. 
  5. ПРАВДА.info - Сегодня пройдут митинги по поводу второй годовщины со дня убийства Анны Политковской. web.archive.org. 11 жовтня 2017. Архів оригіналу за 11 жовтня 2017. Процитовано 2 лютого 2023. 
  6. Джихад Анны Политковской. ДУМСО (англ.). Процитовано 2 лютого 2023.