Портал:Наукова фантастика/Добра стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Файл:Old Artificial Profile Avatar.jpg

Термінатор (англ. terminator — «ліквідатор», «винищувач») — це автономний робот у серії фільмів «Термінатор»; зазвичай, це робот-гуманоїд, на початку придуманий як практично незнищенний солдат, інфільтратор і вбивця. Найчастіше асоціюють із персонажем Арнольда Шварценеґґера, власне Термінатором, або термінатором серій Т-800 і T-850, моделі CSM-101. Серед інших серій (котрих відомо близько сорока) — найвідомішими є Т-1000, Т-Х, Cameron і Т-888.

Ідея Термінатора як хромованого ендоскелета із червоними очима, що нагадує середньовічне утілення Смерті, — належить канадському режисерові Джеймсу Кемерону. Термінатора він задумав як другорядного персонажа, головного антагоніста в історії: кінорежисер планував основну увагу у картині приділити взаєминам між молодими людьми — персонажами Кайлом Ризом і Сарою Коннор. Однак, після виходу першого фільму глядачі сприйняли титульного персонажа Арнольда Шварценеґґера як головного героя. Термінатор став культурним феноменом цілої епохи: об'єктом поклоніння шанувальників, законодавцем моди у кінематографі, прибутковою медіафраншизою; а саме поняття «термінатор» — стало загальною назвою, що означає бездушну і непереможну машину чи просто особу, яка цілеспрямовано прямує до своєї мети, не зважаючи ні на що.

У серії фільмів «Термінатор» — термінатором називається грізний робот або «кібернетичний організм» (кіборг), роботизований убивця і солдат. Його було розроблено військовою суперкомп'ютерною системою «Skynet» для проникнення у опорні пункти Руху опору, для проведення диверсійних робіт, убивства важливих осіб і для бойових потреб як мобільну тактичну бойову одиницю (солдата); головна ж мета термінаторів — повне винищення людського Руху опору («Tech-Com»), фізичне знищення людей..::::::::::::::::читати далі