Портал:Телебачення/Вибрана стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цілком таємно (англ. The X-Files) — третій сезон 24-х серійного американського науково-фантастичного телесеріалу «Цілком таємно». Показ серіал розпочався 22 вересня 1995 року та тривав до 17 травня 1996 року. Транслювався на телеканалі Fox. Серіал продовжив оповідати історію спеціальних агентів Федерального бюро розслідувань (ФБР) — Фокса Малдера (Девід Духовни) та Дейни Скаллі (Джилліан Андерсон). Головні герої розслідують випадки паранормальних і загадкових явищ, знані як справи з грифом «X».

Сезон закінчив низку сценарних ліній, які розпочалися ще в другому сезоні, та ввів декілька нових сюжетних елементів. Основна оповідь зосереджується навколо змови, яка спрямована на приховання придбаного Малдером відео з розтином прибульця, пошуками Скаллі вбивці своєї сестри й таємниці, що оточує Містера X (Стівен Вільямс). До сюжету 3 сезону вперше потрапили такі персонажі, як Перший старійшина ( Дон С. Вільямс) та чорний інопланетний вірус. Окрім того, у цьому сезоні представлений широкий спектр «монстрів тижня»: епізодів, що містять самостійні історії та не впливають на загальну міфологію серіалу.

Сезон перевершив рейтинги попередніх двох. Прем'єрний епізод «Благословенний шлях» дебютував з рейтингом Нільсена в 19,94 мільйонів глядачів, що удвічі перевершило прем'єру попереднього сезону. Упродовж показів рейтинги послідовно перевищували 15 мільйонів глядачів, що зробило його одним із найпопулярніших серіалів на телебаченні США сезону 1995—1996 років. Сезон отримав здебільшого позитивні відгуки від телевізійних критиків, виграв п'ять нагород «Еммі». Багато епізодів, написаних сценаристом Дарином Морганом[en], зокрема «Останній відпочинок Клайда Бракмана» та «„Із відкритого космосу“ Джо Чанґа», отримали визнання критиків як одні з найкращих у серіалі. Морган залишив серіал після завершення 3 сезону через нездатність йти в ногу з динамічним характером шоу. Він повернувся лише в десятому та одинадцятому сезонах.

Далі …