Портал:Японія/Японія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
center.

Японія (яп. 日本, ніппон, ніхон, «основа Сонця») — острівна держава Східної Азії розташована вздовж Азійського континенту у західній частині Тихого Океану. Офіційна назва — «Японська держава» (яп. 日本国 — ніппонкоку, ніхонкоку). Складається з 47 адміністративних одиниць — префектур. Столиця країни — Токіо.

Японський архіпелаг знаходиться на схід від Китаю, Кореї та Росії, простягаючись від Охотського моря з півночі до Східно-китайського моря на півдні. Його площа складає 377,873 км². До архіпелагу входять більше як 3000 островів, серед яких найбільшими є острови Кюсю, Шікоку, Хонсю та Хоккайдо. Більша частина Японії укрита горами, серед яких багато вулканів. Найвищою горою-вулканом країни є гора Фудзі.

Археологічні дослідження засвідчують наявність людей на Японському архіпелазі у добу пізнього Палеоліту. Проте перші писемні згадки про Японію з'являються у китайських історичних хроніках 1 століття по Р. Х. В цілому, історія Японії демонструє динамічні зміни двох парадигм за якими розвивалася країна — активні відносини із зовнішнім світом та ізоляція від нього. Такі зміни зумовили формування японської культури.

Більше про Японію ...