Портрет Сивілли Самбети

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Сивілли Самбети
нід. De aankondiging
Творець: Ганс Мемлінг
Час створення: близько 1480 року
Висота: 38 см
Ширина: 26,5 см
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: портрет
Зберігається: Брюгге
Музей: Музей Ганса Мемлінга
CMNS: Портрет Сивілли Самбети у Вікісховищі

«Портрет Сивілли Самбети» — картина на панно з балтійського дуба, завершена у 1480 році фламандським живописцем другої половини XV століття Гансом Мемлінгом. Знаходиться в музеї Ганса Мемлінга в Лікарні Старого Іоанна в Брюгге.

Опис картини[ред. | ред. код]

На картині зображена молода жінка, яка не вирізняється вродою, а проте елегантна і добре одягнена. Обрамлення і чорний фон створюють враження, що жінка стоїть біля вікна. Її руки складені й опираються на нижню межу рамки з коричневого мармуру. Вуаль падає на її обличчя і плечі. У неї дуже бліда шкіра та високий лоб, волосся щільно причесане до головного убору. Її сукня темно-фіолетова або чорна — кольори потемніли від первісного синього — з білим коміром.

На нижній межі рамки є різьблений напис, який викликає асоціацію жінки з перською сибілою. Пофарбований метал картуш, розміщений у верхньому лівому куті зображення, є подальшим доповненням і містить слова: «Сибільська Самбета, перська, в 2040 р. до н. е.»). Є ще одне пізніше доповнення, текст якого посилається на Марію зі словами : «земне царство, і творіння Діви стане спасінням світу: невидиме слово стане відчутним».

Ідентифікація особи[ред. | ред. код]

Ідентичність жінки втрачається. Була низка спроб встановити особу жінки, пов'язати її з історичною людиною. Такою могла бути донька Віллема Морееля Мері. Віллем Морель був маґістратом Брюгге і замовив у Мемлінга портретний диптих, а згодом триптих для церкви Сент-Джеймса, яку він заснував у Брюгге. Але припущення у випадку з Мері Морель відпали, вона була занадто молода в 1480 році.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Блюм, Ширлі Нілсен. «Ранні нідерландські триптихи: дослідження в патронаті». Спекулум, том 47, № 2, квітень 1972 року
  • Eemans, Марк. «Ганс Мемлінг». Брюссель: Медденс, 1970
  • Міхельс, Альберт. «Ганс Мемлінг». Сірокко-Паркстоун Інтернешнл, 2008.
  • Ріддербос, Бернхард; Ван Бурен, Енн; Ван Веен, Хенк. Ранні нідерландські картини: повторне виявлення, прийом та дослідження. Амстердам: Amsterdam University Press, 2005. ISBN 0-89236-816-0