Португальська мова в Мозамбіку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Португальська мова в Мозамбіку
Країна  Мозамбік
Походить з Мозамбік
Діалект від португальська
Підтримується Вікіпроєктом WikiProject Intangible Cultural Heritaged
Universidade Católica de Moçambique

Португальська мова в Мозамбіку (порт. Português moçambicano) — один із національних варіантів португальської мови, єдина офіційна мова республіки Мозамбік (закріплена конституцією 1990), четверта за кількістю носіїв рідна мова в країні та основна мова населення столиці країни міста Мапуту.

Використовується з кінця XV ст. Спирається загалом на європейську португальську в письмовій нормі (до 2008), у лексиці та орфоепії, але помітні й сучасні бразильські впливи. Згідно з останнім всенародним переписом населення 2017, португальською мовою володіє близько 58,1% населення, головним чином як лінгва франка, а для 16,5% вона є рідною мовою[1]. Останнім часом, з поширенням ЗМІ та грамотності, обидві цифри мають тенденцію до швидкого зростання. Африканські мови Мозамбіку також збагачують португальську мову в цій країні новими словами та виразами.

Демолінгвістика[ред. | ред. код]

Відповідно до 1997 перепису:

  • 39,6% загальної кількості мешканців володіє португальською мовою
    • У тому числі 87,0% населення столиці Мапуту.
    • У тому числі 50,4% чоловіків та 20,7% жінок.
    • У тому числі 72,4% городян та 36,6% сільських жителів.
  • 6,5% жителів сказали, що вважають португальську мову рідною, з них 3,0% (489 000) - єдиною рідною мовою.
    • У тому числі 25,0% населення столиці вважають її рідною.
  • 8,8% мозамбікців заявили, що використовують її як основну мову домашнього вжитку та внутрішньосімейного спілкування.
    • У тому числі 40% жителів столиці заявили, що використовують її як основну мову домашнього вжитку та внутрішньосімейного спілкування.

Історичний та соціальний контекст[ред. | ред. код]

Португальська мова принесена на територію Мозамбіку наприкінці XV століття португальськими колонізаторами. Незважаючи на те, що власне португальці ніколи не становили значної частки населення країни, за винятком столиці Лоуренсу-Маркеша (сучасний Мапуту), саме він став офіційною мовою незалежного Мозамбіку через свою племінну нейтральність та довгу письмову історію. Це була спільна мова автохтонних еліт різних племен, які здобули освіту в Португалії.

Португальська мова відігравала важливу роль у риториці національно-визвольного руху країни. У сучасному Мозамбіку жодна автохтонна мова не переважає абсолютно. У перші роки після здобуття незалежності більшість португальців залишила країну. Країна також досить далека від решти Лузосфери. Цим пояснюється той факт, що кількість носіїв португальської мови в Мозамбіку впала і тривалий час залишалася на набагато нижчому, ніж в Анголі, рівні.

Сучасний розвиток[ред. | ред. код]

Одним з наслідків громадянської війни було внутрішнє переміщення біженців з півночі на південь і урбанізація населення Мозамбіку, що збільшується. Ці чинники сприяли зростанню поширення португальської мови. Особливо слід описати мовну ситуацію у місті Мапуту, столиці Мозамбіку. За даними перепису 2007, вже 55,2% столичних жителів заявили, що португальська мова є їхньою основною повсякденною мовою, а 42,9% назвали її своєю рідною. [2] За десять років раніше таких було всього 25 %. Зростанню португальського сприяє і процес субурбанізації столиці, що набирає обертів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Língua, Educação e Sociedade em Moçambique: Assimilação, Uniformização e Aceno à Unidade na Diversidade - Modern Languages Open
  2. allAfrica.com: Mozambique: Growth of Maputo Slowing Down. Архів оригіналу за 20 квітня 2009. Процитовано 20 грудня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]