Почесний громадянин Курська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Почесний громадянин Курська — вище почесне звання міста Курська.

Історія[ред. | ред. код]

Маніфестом 10 квітня 1832 року в Російській імперії була встановлена привілейована категорія «міських обивателів» — Почесні громадяни. Звання Почесного громадянина за заслуги перед містом надавали також і міста імперії. Почесні громадяни звільнялися від рекрутської повинності, сплати податків, тілесних покарань.

Першим Почесним громадянином в Курську був астроном Ф. О. Семенов. У 1876 році цього звання був удостоєний міський голова П. А. Устимович, у 1878 році — директор чоловічої гімназії Д. Г. Жаворонков. 10 (23) листопада 1917 року декретом Радянської влади про знищення станів і цивільних чинів звання Почесного громадянина в Росії було скасовано і знову стало присвоюватися в 1960-х.

Сучасність[ред. | ред. код]

6 жовтня 1967 р. було відновлено звання «Почесний громадянин міста Курська». Відповідно до спеціального положення, це звання присвоюється рішенням виконкому міської Ради (нині — міським зборами) громадянам, що відзначилися у виробничій сфері, науці, техніці, у військовій справі, культурі і тих, чия біографія пов'язана з містом Курськом.

31 жовтня 1967 р. були вручені дипломи і пам'ятні стрічки першим Почесним громадянам міста Курська.

Привілеї[ред. | ред. код]

Прізвища заносяться в Книгу Почесних громадян міста Курська, їм вручається червона стрічка з написом і диплом про присвоєння звання. Почесні громадяни Курська звільнені від квартирної плати і мають ряд інших пільг.

Список почесних громадян Курська[ред. | ред. код]

П. І. Б.
(Дата народження — смерті)
Коротко про лауреата Дата і причина присвоєння звання
Захаров Микола Васильович
(1909—1996)
Машиніст локомотивного депо Курськ, почесний залізничник. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за заслуги в розвитку залізничного транспорту.
Рокоссовський Костянтин Костянтинович
(1897—1968)
Маршал Радянського Союзу, двічі Герой Радянського Союзу. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за видатні заслуги під час визволення міста Курська і області від німецьких окупантів в роки Німецько-радянської війни.
Савельєв Олександр Васильович
(1898—1985)
Кандидат медичних наук, професор, завідувач кафедри Курського державного медичного університету. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за розвиток охорони здоров'я в місті Курську.
Савенко Георгій Васильович
(1921—1995)
Каландровожатий Курського заводу гумовотехнічних виробів. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за великий внесок щодо розвитку народного господарства міста Курська.
Сасіна Валентина Іванівна
(1925—2002)
Робоча БМУ-5 тресту «Курскпромстрой», заслужений будівельник УРСР. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за заслуги з відновлення та будівництва міста Курська.
Сєріков Валентин Васильович
(1881—1972)
Персональний пенсіонер, почесний залізничник. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1967 році за розвиток революційного руху і становлення Радянської влади в місті Курську.
Титов Герман Степанович
(1935—2000)
Льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу, генерал-полковник авіації, кандидат військових наук. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1971 році за великий внесок з освоєння космічного простору.
Крузіна Тамара Миколаївнаолаївна
(1946)
Оператор виробничого об'єднання «Хімволокно», лауреат Державної премії СРСР, почесний хімік СРСР. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великий внесок в розвиток народного господарства міста Курська.
Овчаренко Михайло Денисович
(1917—1994)
Директор Курського заводу тракторних запасних частин, кавалер двох орденів Леніна. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великі успіхи в розвитку народного господарства, активну участь у громадському житті міста.
Носов Євген Іванович
(1925—2002)
Письменник, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державної премії РРФСР ім. О. М. Горького. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великі заслуги в розвитку літератури.
Павлов Микола Андрійович
(1925—1983)
Слюсар-монтажник тресту «Юговостоктехмонтаж», Герой Соціалістичної Праці.  Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великий внесок в розвиток народного господарства міста Курська.
Свиридов Георгій Васильович
(1915—1998)
Композитор, народний артист СРСР, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської і трьох Державних премій СРСР.  Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великий внесок у розвиток музичної культури.
Стрелкова Поліна Макарівна
(1935)
Прядильниця Курської шпагатно-мотузяної фабрики. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за великий особистий внесок у розвиток народного господарства міста Курська.
Федосюткін Андрій Дмитрович
(1913—1992)
Комісар 1-ї Курської партизанської бригади в роки Німецько-радянської війни, голова Курської секції радянського комітету ветеранів війни. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1982 році за велику роботу з військово-патріотичного виховання курян.
Борових Андрій Єгорович
(1921—1989)
Генерал-полковник авіації, двічі Герой Радянського Союзу. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1988 році за мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з німецькими окупантами у період Німецько-радянської війни.
Руцькой Олександр Володимирович
(1947)
Генерал-майор авіації, Герой Радянського Союзу. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1989 році за мужність, проявлену при виконанні «інтернаціонального обов'язку в Республіці Афганістан».
Буренко Андрій Петрович
(1920—1997)
Актор Курського обласного драматичного театру ім. О. С. Пушкіна, народний артист РРФСР. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1995 році за великий творчий внесок у розвиток театрального мистецтва, активну участь у громадському житті міста.
Овсянников Михайло Васильович
(1922)
Голова Курської обласної Ради ветеранів війни, праці, Збройних Сил та правоохоронних органів, генерал-майор у відставці. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1995 році за велику військово-патріотичну роботу серед ветеранів і молоді, активну участь у громадському житті міста.
Жуков Георгій Костянтинович (1896—1974) Маршал Радянського Союзу, чотири рази Герой Радянського Союзу. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 1996 році за великий особистий внесок у справу захисту Вітчизни і організацію розгрому німецько-фашистських військ на Курській дузі (посмертно).
Винокур Володимир Натанович
(1948)
Артист естради, народний артист Росії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1998 році за великий внесок в розвиток російського естрадного мистецтва.
Шевирьов Микола Стефанович
(1928—2008)
Директор державного підприємства «Курська біофабрика — фірма Біоком», заслужений працівник сільського господарства Росії, кандидат ветеринарних наук. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1998 році за великий особистий внесок у соціально-культурний розвиток міста.
Іувеналій
(1929—2013)
Митрополит Курський і Рильський.  Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 1999 році за великий внесок в соціальний розвиток міста Курська, роботу з відродження культури і морального виховання підростаючого покоління.
Пресняков Микола Григорович
(1926—2000)
Голова Курської міської Ради ветеранів війни, праці, Збройних Сил та правоохоронних органів, полковник у відставці. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2000 році за великий внесок в організацію роботи Посту № 1 на Меморіалі пам'яті полеглих в роки Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, за заслуги в розвитку ветеранського руху в місті, велику плідну роботу з патріотичного виховання молоді (посмертно).
Кирпиченко Вадим Олексійович
(1922—2005)
Головний консультант Служби зовнішньої розвідки Росії, генерал-лейтенант у відставці. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2000 році за великі заслуги перед державою у справі зміцнення безпеки, економічного і оборонного потенціалу країни, активну виховну роботу серед молоді.
Лячін Геннадій Петрович
(1955—2000)
Командир атомного підводного ракетного крейсера «Курськ», капітан I рангу, Герой Росії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2001 році за мужність і героїзм, проявлений при виконанні службового обов'язку (посмертно).
Хмельовської Андрій Олександрович
(1977—2000)
Герой Росії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2002 році за мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового обов'язку на території Чеченської Республіки (посмертно).
Солодухин Микола Іванович
(1955)
Директор школи боротьби дзюдо ім. М. І. Солодухина, олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2004 році за видатні спортивні досягнення, вагомий внесок в розвиток спорту і курської школи дзюдо, виховання молоді.
Легостаєв Євген Дмитрович
(1948)
Завідувач кафедри хорового диригування та сольного співу Курського державного університету, професор, головний режисер і художній керівник хорової капели «Курськ» муніципальної установи "Міський культурно-спортивний центр «Олімп». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2004 році за заслуги у збереженні та розвитку духовних і культурних традицій міста Курська, видатний внесок в розвиток хорового мистецтва, створення системи музичної освіти, становлення і зміцнення міжнародних творчих і партнерських зв'язків міста Курська.
Булатов Михайло Олексійович
(1924)
Заступник голови Курської обласної ради ветеранів війни, праці, Збройних Сил та правоохоронних органів, Герой Радянського Союзу. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2005 році за заслуги у військово-патріотичному вихованні молодого покоління, активну пропаганду бойових і трудових традицій Курського краю в ознаменування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Кисельов Яків Митрофанович
(1925)
Голова Курського обласного комітету ветеранів війни і військової служби, Герой Радянського Союзу Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2005 році за заслуги у військово-патріотичному вихованні молодого покоління, активну пропаганду бойових і трудових традицій Курського краю в ознаменування 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Ермолатій Никодим Карпович
(1929—2014)
Протоієрей, настоятель Нікітського храму, керівник відділу релігійної освіти і катехізації Курської єпархії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2006 році за великий внесок в розвиток міста Курська, заслуги в галузі освіти, духовно-морального і трудового виховання.
Шеховцов Серафим Григорович
(1928)
Член президії ради ветеранів війни, праці, Збройних сил і правоохоронних органів Залізничного округу міста Курська, Герой Соціалістичної праці. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2006 році за великий внесок в розвиток міста Курська, заслуги в галузі освіти, духовно-морального і трудового виховання.
Чаплигін Валерій Андрійович
(1952)
Олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту Росії, заслужений тренер Росії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 2007 році за заслуги в розвитку фізичної культури і спорту.
Сапронов Олександр Сергійович
(1940)
Генеральний директор Курського відкритого акціонерного товариства «Прилад». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2008 році за заслуги в соціально-економічному розвитку міста Курська, активну громадську і благодійну діяльність.
Дегтярьов Олександр Володимирович
(1950)
Голова Ради директорів товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційне підприємство» Антоніна ". Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2008 році за заслуги в соціально-економічному розвитку міста Курська, активну громадську і благодійну діяльність.
Дериглазов Анатолій Федорович
(1946—2012)
Генеральний директор відкритого акціонерного товариства «Курський завод великопанельного домобудівництва». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2009 році за заслуги в галузі будівництва, великий внесок в соціально-економічний розвиток міста Курська, активну громадську і благодійну діяльність.
Міненков Микола Митрофанович
(1955)
Начальник Управління внутрішніх справ по місту Курська, полковник міліції. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2009 році за заслуги у забезпеченні громадського порядку, високі показники в боротьбі з правопорушеннями і вдосконалення роботи щодо зміцнення громадської безпеки.
Харитановський Олександр Олександрович
(1923)
Письменник, член Спілки письменників Росії. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2010 році за заслуги в літературній діяльності, великий внесок у військово-патріотичне виховання молоді, активну громадську діяльність.
Богдановська Зоя Петрівна
(1942)
Директор муніципального загальноосвітнього закладу «Гімназія № 44» міста Курська. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2011 році за заслуги в розвитку системи освіти міста Курська.
Шевченко Микола Сергійович
(1957)
Генеральний директор ТОВ "Керуюча компанія «Електроагрегат», голова Ради директорів ВАТ «Електроагрегат». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2012 році за внесок у розвиток міста Курська і за заслуги в економіці.
Баришев Валентин Степанович
(1923)
Голова Курської міської секції курян — кавалерів ордена Олександра Невського. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2012 році за великий внесок у військово-патріотичне виховання молоді, активну ветеранську і громадську діяльність.
Даньшин Анатолій Олексійович
(1948)
Спеціаліст Курського обласного суду, державний радник юстиції II класу, голова Громадської ради при голові Адміністрації міста Курська. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2012 році за великий внесок у зміцнення законності, активну громадську діяльність.
Панкін В'ячеслав Кирилович
(1934)
Начальник обласного бюджетної установи «Курська обласна екологічна установа». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно у 2013 році за заслуги в соціально-економічному розвитку міста, активну громадську діяльність.
Золотарьов Василь Григорович
(1949)
Голова Курського обласного суду. Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 2014 році за заслуги в зміцненні правосуддя і вдосконаленні судової системи міста Курська і Курської області, активну громадську діяльність.
Будников Станіслав Стефанович
(1939)
Виконавчий директор ВАТ «Електроагрегат». Звання «Почесний громадянин міста Курська» присвоєно в 2014 році за заслуги в галузі машинобудування, великий внесок в соціально-економічний розвиток міста Курська, активну громадську і благодійну діяльність.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Почетные граждане. Администрация города Курска. Процитовано 14.06.2016.(рос.)
  • Почётный гражданин. Малая курская энциклопедия. Процитовано 14.06.2016.(рос.)