Прапор Донецької народної республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор "Донецької народної республіки"
Прапор "Донецької народної республіки"
Пропорції 2:3
Затверджений 27 лютого 2018 року
Кольори
чорний
синій
червоний
Приналежність ДНР

CMNS: Прапор "Донецької народної республіки" у Вікісховищі

Прапор «Донецької народної республіки» — один із «символів» невизнаного самопроголошеного терористичного утворення «Донецька народна республіка» поряд з «гербом» та «гімном»[1]. Має чорний, синій та червоний кольори, розташовані у такому ж порядку зверху вниз. Чинна версія «прапора» затверджена «Народною радою ДНР» 27 лютого 2018 року[2].

Історія[ред. | ред. код]

Прапор сепаратистської організації «Інтернаціональний Рух Донбасу»
Прапор УРСР

Початково прапор, створений для сепаратистської організації «Інтернаціональний Рух Донбасу», мав червоний, блакитний та чорний кольори, розташовані у такому порядку зверху вниз. Авторами такої концепції були Дмитро та Володимир Корнілови[3]. Такий проєкт прапора був створений з прапора УРСР, до якого знизу додали чорний колір, що символізував поклади вугілля Донбасу, а зверху забрали серп і молот. Проросійська сепаратистська організація «Донецька республіка» в результаті у ролі свого прапора взяла прапор «Інтернаціонального Руху Донбасу», проте з деякими змінами: прапор було перевернуто, а також додано двоголового орла.

Перший прапор «Донецької народної республіки» був створений «Донецькою республікою» навесні 2014 року. Прапор мав вигляд перевернутого прапора «Інтернаціонального Руху Донбасу», з двоголовим орлом, зображенням Архангела Михаїла на грудях орла та написами «ДОНЕЦКАЯ» зверху та «РЕСПУБЛИКА» знизу, виконаними у стилі уставу. Відмінності між прапорами «Донецької республіки» та першим прапором «ДНР» полягали у зображенні герба на грудях двоголового орла: на другому варіанті він майже повністю повторював герб Російської Федерації.

Перший варіант прапору «ДНР» використовувався від моменту проголошення терористичного утворення 7 квітня 2014 року до 21 червня 2014 року.

Перед сепаратистським «референдумом» 11 травня 2014 року на агітаційних плакатах використовувався прапор «Донецької республіки» з деякими змінами: знизу було додано напис «НАРОДНАЯ РЕСПУБЛИКА», трохи був змінений орел (додано корону) та щит на ньому[4].

Новий прапор «ДНР» був прийнятий 21 червня 2014 року на сесії «Верховної ради ДНР». Він мав три кольори: чорний, синій та червоний, розташовані у такому порядку зверху вниз. В центрі був розміщений герб «ДНР»: двоголовий безлапий орел, що тримає на грудях червоний геральдичний щит із зображенням Архангела Михаїла, що вбраний у срібний одяг та мантію та тримає золотий меч і срібний щит. Зверху над гербом розміщений напис «ДОНЕЦКАЯ НАРОДНАЯ», а знизу — «РЕСПУБЛИКА», виконані у стилі устав[5].

Чинний зразок прапора «ДНР» був ухвалений «Народною радою ДНР» 27 лютого 2018 року «законом» № 216-ІНС. Прапор має вигляд чорно-синьо-червоного стягу без додаткових символів чи написів[2].

19 жовтня 2018 року в «День прапора ДНР» в Зуївській ТЕС в Зугресі були завершені роботи з нанесення найбільшого прапора «ДНР» площею 2000 м².

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конституция. Официальный сайт Народного Совета ДНР (рос.). Архів оригіналу за 25 лютого 2022. Процитовано 4 травня 2021.
  2. а б Закон о Государственном флаге Донецкой Народной Республики (PDF). web.archive.org. 14 травня 2018. Архів оригіналу (PDF) за 14 травня 2018. Процитовано 4 травня 2021.
  3. Чаленко, Александр (18 листопада 2015). 25 лет Интердвижению Донбасса. Вспоминает Владимир Корнилов. Украина.ру (рос.). Процитовано 4 травня 2021.
  4. http://www.greanvillepost.com/wp-content/uploads/2015/02/donetskBillboard-referendums.Karl-Ludwig-Poggemann.flickr.jpg. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  5. Депутаты ДНР утвердили герб и флаг республики. ТАСС. Процитовано 4 травня 2021.