Премія Ізраїлю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія Ізраїлю
Дата створення / заснування 1953
Засновник Бен-Ціон Дінур
Країна  Ізраїль
Місце розташування Єрусалим
Нагорода від Ізраїль
Зображення орденської планки
Категорія лауреатів нагороди Категорія:Лауреати Державної премії Ізраїлю
Офіційний сайт(івр.)
CMNS: Премія Ізраїлю у Вікісховищі

Премія Ізраїлю (івр. פרס ישראל‎) — найпрестижніша премія, що видається урядом Ізраїлю. Премія вручається щороку у День незалежності Ізраїлю на урочистій церемонії в Єрусалимі, в присутності Президента, Прем'єр-міністра, Голови Кнесету і Президента Верховного суду.

Премію було засновано в 1953 році за ініціативи міністра освіти країни Бен-Ціона Дінура[1], що сам двічі отримав цю премію пізніше — в 1958 і 1973 роках[2].

Премія вручається в чотирьох категоріях, які циклічно змінюються з періодичністю від 4 до 7 років, окрім останньої категорії, премія з якої вручається щороку:

  • гуманітарні науки, соціальні науки, юдаїзм
  • природничі і точні науки
  • культура, мистецтво, журналістика і спорт
  • життєвий внесок та значний внесок у розвиток держави Ізраїль (з 1972 року)

Лауреатами премії можуть стати громадяни Ізраїлю та ізраїльські організації, що відзначилися в своїх галузях або зробили великий внесок до ізраїльської культури і суспільства. Переможці відбираються комітетом судей, очолюваним міністром освіти. Судді також призначаються міністром освіти, їх рішення мають бути одностайними.

Станом на 2004 рік, премію було вручено 551 лауреату, серед яких такі відомі і поза межами країни люди, як Шмуель Йосеф Аґнон, Аарон Аппельфельд, Абба Ебан, Леа Ґолдберґ, Ісраель Ауманн, Міхаель Озер Рабін і Саарон Шела. У виключних випадках премія може вручатися і громадянам інших країн, що довго мешкали в Ізраїлі, так Зубін Мета, диригент Ізраїльського філармонічного оркестра родом з Індії, отримав її в 1991 році.

Розмір премії в 2008 році склав 75 тис. шекелів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Marom, Daniel. The Role of Jewish Studies Scholars in Early Zionist Education. Mandel Foundation. Архів оригіналу за 21 липня 2011. Процитовано 17 лютого 2008.
  2. Ben-Zion Dinur: Knesset website

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]