Провост (освіта)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Гурієв — провост паризької Школи політичних наук (Sciences Po)

Провост (лат. Praepositus; англ. Provost) — найвища адміністративна посада університетів США, Канади та інших країн; відповідає за академічну політику вищого навчального закладу Є другою за значенням після президента (ректора) особою в університеті.

Обов'язки та галузі відповідальності провоста варіюються, але зазвичай включають контроль за академічними та науково-дослідними питаннями. Провосту підпорядковуються декани, керівники різних допоміжних підрозділів, що з академічної підтримкою.

Історія[ред. | ред. код]

Найменування "провост" використовувалося в Англії в середньовіччі для керівників таких коледжів, як Оріель-коледж та Ітонський коледж.

Перша згадка про посаду в американських ВНЗ датується кінцем 18-го і початком 19-го століть у Пенсільванському та Колумбійському університетах відповідно. У Пенсільванському університеті до 1930-х провост був керівником навчального закладу, поки опікунська рада не створила окрему посаду президента. При цьому на провост були покладені академічні питання, з підпорядкуванням президенту[1].

Інші університети та коледжі США та Канади ввели посади провосту під час і після Другої світової війни, у зв'язку з різким збільшенням числа студентів (через закон GI Bill) і збільшеною складністю управління вищим навчальним закладом[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Penn Office of the Provost | Office of the Provost. provost.upenn.edu (англ.). Архів оригіналу за 14 червня 2022. Процитовано 15 червня 2022.
  2. Office of Web Communications, Cornell University. History of Cornell’s Provosts | Office of the Provost. provost.cornell.edu (англ.). Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 15 червня 2022.