Протипартизанський літак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A-29 Super Tucano ВПС Бразилії.

Протипартизанський літак — різновид штурмовика, призначений для антипартизанської війни, військової розвідки та повітряної підтримки наземних сил. Може брати участь у бою з нерегулярними військовими частинами, озброєними стрілецькою зброєю та ПЗРК.

Ролі[ред. | ред. код]

Протипартизанські літаки можуть виконувати наступні задачі:

Для того, щоб успішно справлятися з такими завданнями, літаки повинні мати наступні особливості[1]: можливість літати з відносно невеликою швидкістю, висока витривалість, простота використання, здатність злітати з необладнаних аеродромів.

Історія[ред. | ред. код]

Перші протипартизанські літаки з'явились у 1920—1930 роках під час колоніальних воєн. Наприклад, британці застосовували літаки в Іраку та на кордонах з Пуштуністаном. Виявилось, що навіть один такий літак може заподіяти значної шкоди повстанцям та поселенням, які їх підтримували.

В кінці п'ятдесятих французи виявили, що реактивні літаки є занадто швидкими і не підходять для завдання ударів по партизанам Алжирського Визвольного Фронту. Тому вони почали озброювати транспортники Dassault MD 315 Flamant та вертольоти Piasecki H-21. Пізніше до складу Escadrilles d'Aviation Légère d'Appui (легкої авіації підтримки) увійшли North American T-6 Texan, T-28 Trojan та ряд інших літаків[2].

Під час війни у В'єтнамі американці використовували North American T-28 Trojan та Douglas A-1 Skyraider.

У 2009 році у США було започатковано програму LAAR (Light Attack/Armed Reconnaissance)[3] метою якої була розробка дешевих легкоозброєних літаків. Станом на 2014 рік з різних причин програму не було виконано[4].

Приклади[ред. | ред. код]

  • Embraer EMB 314 Super Tucano — бразильский літак. Виробляється з 2003 року, використовується ВПС США, Бразилії, Колумбії, Чилі та деяких інших країн. Застосовувались під час операції «Фенікс» — удару армії Колумбії по базам FARC, розташованим у джунглях Еквадору.
  • Cessna A-37 Dragonfly — американський легкий двомісний штурмовик, розроблений на базі навчального літака T-37 у середині 1960-х років. Активно застосовувався під час війни у В'єтнамі, перебував на озброєнні низки держав Латинської Америки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. COIN Aircraft [1] [Архівовано 12 березня 2016 у Wayback Machine.]
  2. COIN: French Counter-Insurgency Aircraft, 1946—1965 [2] [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.]
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 травня 2017. Процитовано 25 січня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. The U.S. Air Force Almost Sent ‘Starter’ Attack Planes to Europe [3] [Архівовано 12 червня 2015 у Wayback Machine.]
  5. Grandolini, Albert. Cambodia, 1954 – 1999; Part 3. ACIG.org. Архів оригіналу за 5 серпня 2014. Процитовано 10 липня 2016.