Пуерто-Рико (жолоб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карта розташування Пуерто-Риканської улоговини—Геологічна служба США
Проєкція дна Атлантичного океану і Карибського моря. Малі Антильські острови є зліва внизу проєкції Флорида справа вверху. Фіолетова ділянка в центрі схеми є Пуерто-Риканським жолобом, найглибшою частиною Карибського моря.

Улоговина Пуерто-Рико або жолоб Пуерто-Рико — глибоководний жолоб в Атлантичному океані. Розташований на межі Карибського моря і Атлантичного океану, уздовж північних схилів підводного Антильського хребта.

Довжина жолоба становить 1754 км, ширина близько 97 км. Максимальна глибина 8742 м, знаходиться на північ від острова Пуерто-Рико і є максимальною глибиною Атлантичного океану. Вперше глибина западини була визначена в 1955 році американською експедицією на судні «Віма».

Утворення жолоба пов'язано зі складним переходом між зоною субдукції з півдня вздовж острівної дуги Малих Антильських островів і зоною Трансформного розлому, що тягнеться на схід між Кубою і Іспаньйолою через жолоб Кайман до узбережжя Центральної Америки. Проведені дослідження підтвердили можливість появи значних цунамі в результаті землетрусів в цьому районі[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Uri ten Brink. Puerto Rico Trench 2003: Cruise Summary Results. National Oceanic and Atmospheric Administration. Архів оригіналу за 22 липня 2013. Процитовано 11 вересня 2011.(англ.)