Південноафрикансько-польські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південноафрикансько-польські відносини
ПАР
ПАР
Польща
Польща
Зустріч прем'єр-міністра Польщі Беати Шидло та голови Національної ради провінцій Південної Африки Тханді Модісе у Варшаві 2016 р.
Офісна будівля, де розмістилося посольство ПАР у Варшаві

Південноафрикансько-польські відносини (афр. betrekkinge tussen Pole en Suid-Afrika, пол. stosunki polsko-południowoafrykańskie) — історичні та поточні двосторонні відносини між Південно-Африканською Республікою та Польщею.

Польща сприймає ПАР як пріоритетного партнера в Африці як у двосторонніх відносинах, так і в рамках стратегічного партнерства між ПАР та ЄС. Польща та Південна Африка мають давні традиції двосторонньої співпраці, зокрема в контексті багатосторонніх відносин.[1]

Дипломатичні відносини протягом останніх трьох десятиріч оцінюють як приязні.[2]

ПАР представлена в Польщі через своє посольство у Варшаві[3], а Польща має своє посольство у Преторії[4].

Історія[ред. | ред. код]

Перші напівофіційні дипломатичні контакти встановлено 1988 року. У квітні 1989 року міністерства закордонних справ обох держав домовилися про консульський захист польської діаспори в Південній Африці через польське посольство в столиці Ботсвани Габороне. 1990 року підписано угоду про створення як у Варшаві, так і в Преторії Бюро інтересів, які розпочали роботу в квітні 1991 року.

Дипломатичні відносини між Республікою Польща та Південно-Африканською Республікою встановлено 18 грудня 1991 року. Після підписання у Преторії протоколу про встановлення дипломатичних відносин між Польщею та ПАР на рівні посольств послами ПАР у Варшаві та Польщі у Преторії стали відповідні керівники Бюро інтересів.[1]

1992 року візит до Польщі здійснили президент ПАР Фредерік де Клерк і міністр закордонних справ Фредерік Бота, 1994 — міністр закордонних справ Альфред Нзо, а 1999 — міністр культури, мистецтва, науки і техніки Л. Мцхалі. 1993 року ПАР відвідав міністр закордонних справ Кшиштоф Скубішевський, результатом чого стало встановлення міжпарламентських контактів. 1995 року з візитом у ПАР перебував міністр закордонних справ Владислав Бартошевський, 1998 — міністр юстиції Ганна Сухоцька, а 2007 — міністр науки та вищої освіти Міхал Северинський.

2004 року віцепрезидент Джейкоб Зума зустрівся з президентом Александром Квасневським і прем'єр-міністром Мареком Белькою. 2011 року міністр закордонних справ Радослав Сікорський запросив відвідати Польщу міністра закордонних справ і співробітництва ПАР Маіте Нкоана-Машабане. 2013 року ПАР відвідав прем'єр-міністр Дональд Туск, а віцепрезидент Кгалема Мотланте відвідав Варшаву у 2014 році. У грудні 2013 року прем'єр-міністр Дональд Туск разом із міністром закордонних справ Радославом Сікорським і колишнім президентом Лехом Валенсою відвідали Південно-Африканську Республіку для участі в похороні колишнього президента Нельсона Мандели.

Обидві країни співпрацюють у багатьох ініціативах ООН, насамперед у сфері захисту прав людини.

Через рік після російського вторгнення в Україну ПАР заборонила продаж у Польщу південноафриканської зброї, стверджуючи, що вона може бути використана для підтримки України і тим самим зашкодити південноафрикансько-російським відносинам.[5][6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Poland in South Africa. www.gov.pl. Офіційний сайт влади Республіки Польща. Процитовано 3 вересня 2023. (англ.)
  2. ‘Unapproved dangerous’ goods on plane spark diplomatic spat between Poland and South Africa. Independent Online. 16 червня 2023. Процитовано 3 вересня 2023. (англ.)
  3. Embassy of South Africa in Warsaw (англ.)
  4. Embassy of Poland in Pretoria (англ.)
  5. Mills, Ray Hartley and Greg (2 квітня 2023). CHOOSING DARK SIDE OF HISTORY OP-ED: In apparent effort not to upset Putin’s Russia, ANC government bans arms sales to Poland. Daily Maverick (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  6. Room, News (4 квітня 2023). South Africa has banned the sale of arms to Poland, protecting the interests of the Russian Federation in the NVO zone. The Eastern Herald (амер.). Процитовано 5 квітня 2023.