Північний Рейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний Рейн
Дата створення / заснування 5 червня 1945
Названо на честь Рейн
Адміністративна одиниця Британська зона окупації Німеччини
Попередник Рейнська провінція
Наступник Північний Рейн-Вестфалія
Замінений на Північний Рейн-Вестфалія
На заміну Рейнська провінція
Час/дата припинення існування 20 жовтня 1946
Мапа розташування

Після Другої світової війни провінція Північний Рейн (також Провінція Північний Рейн, скорочено латиною NRP) — короткочасна адміністративна одиниця на території британської окупаційної зони Німеччини, яка виникла з північної частини Рейнської провінції.

Північний Рейн утворений 20 червня 1945 року на основі Берлінської декларації та визначення зон окупації головних держав-переможниць у Другій світовій війні з адміністративних округів Ахен, Дюссельдорф і Кельн у прусській Рейнської провінції. Південна частина провінції Рейн, що складається з адміністративних округів Кобленц і Трір, 5 червня 1945 року стала частиною французької окупаційної зони. Таким чином, поділ Рейнської області, яка була об'єднана під прусською короною на Віденському конгресі в 1815 році, на території з різними урядами та адміністраціями — з літа 1946 року на землі Північний Рейн-Вестфалія та Рейнланд-Пфальц. заздалегідь визначені. Провінція Північний Рейн проіснувала до 20 жовтня 1946 року. У цей день у серпні 1946 року новосформований уряд Північного Рейну-Вестфалії за вказівкою британських окупаційних сил скасував Вищі президентства Північного Рейну та Вестфалії.[1]

Виконавчий комітет спочатку знаходився в Бонні, а з жовтня 1945 року в Дюссельдорфі (Landeshaus Düsseldorf). Старшими президентами були Йоганнес Фукс (у центрі, з 4 липня по жовтень 1945 р.) і пізніший федеральний міністр внутрішніх справ Роберт Лер (ХДС, жовтень 1945 р. — серпень 1946 р.). Вони підпорядковувалися професійним інструкціям Джона Ешворта Барракла, британського військового губернатора провінції Північний Рейн. З 14 грудня 1945 року провінція Північний Рейн-Вестфалія мала Провінційну раду як дорадчий орган, який складався з призначених представників політичних партій і громадського життя.

Деякі з провінційних завдань і засобів (наприклад, державні клініки) згодом стала відповідальністю Регіональної асоціації.

Література

[ред. | ред. код]
  • Landeszentrale für politische Bildung Nordrhein-Westfalen (Hrsg.): NRW-Lexikon. Politik. Gesellschaft. Wirtschaft. Recht. Kultur. Leske + Budrich, Opladen 1996, ISBN 978-3-322-99619-0, S. 222.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Aufhebung der Oberpräsidien in Düsseldorf und Münster, Website im Internetportal «Westfälische Geschichte», abgerufen am 17. November 2013