Підвіска Крісті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема Підвіски Крісті

Підвіска Крісті, або «свічкова» підвіска.

Була винайдена в США інженером Джоном Крісті для колісно-гусеничних машин. Така підвіска завдяки гвинтовій, циліндричній пружині забезпечує танку більшу швидкість на бездоріжжі та нижчий профіль. Також збільшуєтся максимальна сила тиску на гусениці танка.

Історія[ред. | ред. код]

Крісті виступав за використання легких танків з великою дальністю та високою швидкістю, призначених для проникнення в ворожі лінії та нападу на їхню інфраструктуру та логістичні можливості.

Основною проблемою з танками під час Першої світової війни були проблеми з поломкою гусеничної підвіски до того, як танк прибув до бою. Перший танк Крісті 1919 року можна було рухати на колесах, щоб дістатися до початкової точки, а потім встановлювалися гусениці перед тим, як він почне діяти. Танковий корпус США замовив у компанії Крісті один танк на основі цієї конструкції. Танк, відомий як M1919, був доставлений на початку 1921 року і проходив випробування, поки Крісті не запропонувал його модифікувати. Модифікації додали спіральну підвіску на передні колеса і прибрали башту - озброєння перенесено на носову частину машини. Танк – тепер відомий як M1921 – проходив випробування в 1922 і 1923 роках, але вважалося, що йому не вистачає маневреності та внутрішнього простору, і тому в 1924 році він був поміщений в музей на Абердінському полігоні[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hunnicutt Sherman p22-13

Література[ред. | ред. код]

  • United States Army Materiel Command (1963). Chapter 11: The Suspension System. The Automotive Assembly: Research and Development of Materiel. Т. 3. U.S. Government Printing Office.

Джерела[ред. | ред. код]