Пір Ахмедага Баба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пір Ахмедага Баба
40°24′56″ пн. ш. 50°00′31″ сх. д. / 40.41556° пн. ш. 50.00861° сх. д. / 40.41556; 50.00861Координати: 40°24′56″ пн. ш. 50°00′31″ сх. д. / 40.41556° пн. ш. 50.00861° сх. д. / 40.41556; 50.00861
Розташування  Азербайджан, Хачмазський район
Пір Ахмедага Баба. Карта розташування: Азербайджан
Пір Ахмедага Баба
Пір Ахмедага Баба (Азербайджан)
Мапа

Пір Ахмедага Баба (азерб. Əhmədağa Baba Piri; Pire Zenbil baba) — святе для мусульман місце[1], розташоване в селі Єргюдж Хачмазького району Азербайджану .[2]

Історія[ред. | ред. код]

Пір Ахмедага Баба розташований в селі Єргюдж Хачмазького району Азербайджану, за 50 метрів від дороги Баку — Губа (або Губа — Хачмаз).

Опис храму[ред. | ред. код]

Файл:Pir-Xacmaz-Fatimei-Zehra1.jpg
Куточок, присвячений Фатімі Захрі

Комплекс складається з невеликого конусоподібного кам'яного храму з куполоподібним дахом, покритим жерстяною цільною черепицею. Вершину купола увінчує вежа, яка також виконана у формі бляшаного конуса з маленьким куполом. По обидва боки від вхідних дверей до храму, розташовані прямокутні вікна горизонтальної форми. Ще одне прямокутне вікно, але вже вертикальної форми, знаходиться з правого боку від основних дверей. Під ним встановлено ящик для пожертвувань.

Внутрішнє скромне оздоблення основного приміщення храму, яке відкрито для паломників і звичайних відвідувачів і туристів, складається головним чином зі стелажів і полиць з релігійною і пізнавальною літературою азербайджанською та російською мовами. Зокрема в храмі знаходиться священний Коран XIX століття російською мовою.

Один з куточків храму повністю присвячений Фатімі-Зохрі — молодшій доньці пророка Магомета, проповідника монотеїзму і засновника ісламської релігії, від його першої дружини Хадіджи. Фатіма-Зохра єдина з усіх дітей пророка Мухаммеда дожила до його смерті. Вона шанується мусульманами як зразок богобоязливості і терпіння, а також найкращих моральних якостей.

Через основне приміщення храму, є вхід до кімнату настоятеля, який допомагає паломникам у проведенні тих чи інших релігійних обрядів.

У великому внутрішньому дворі храму, який розташований в лісі, і оточений кам'яною стіною з арковими візерунками, встановлені численні дерев'яні столи з лавками, призначені для паломників, які здійснюють тут же жертвопринесення, як подяку за виконані бажання. При цьому частина жертовної тварини обов'язково повинна бути роздана незаможним. Поруч з храмом протікає канал з чистою водою, в якому прочани роблять ритуал омивання.

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цой В. А., Аширов С. А. Топонимы Угам-Чаткальского национального парка.
  2. Xaçmaz rayonu Şimal bölgəsi. Архів оригіналу за 23 вересня 2013. Процитовано 27 травня 2021.