Піскожил

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піскожил
Піскожил (Arenicola marina)
Піскожил (Arenicola marina)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Багатощетинкові (Polychaeta)
Ряд: Capitellida
Родина: Arenicolidae
Рід: Arenicola
Вид: Піскожил
Arenicola marina [1]
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Category:Lugworm
EOL: 486136
ITIS: 67511
NCBI: 6344

Піскожил (Arenicola marina) — вид багатощетинкових червів з ряду Capitellida. Великі черви довжиною до 20 см, що мешкають у L-подібнох нірках, які риють в мулисто-піщаному ґрунті. Живляться, пропускаючи через кишечник донний осад. Піскожили населяють припливно-відпливну зону і верхню сублітораль морів Північної Атлантики і Льодовитого океану, де утворюють щільні поселення на великих територіях — «піскожильні пляжі».

Будова[ред. | ред. код]

Тіло дорослого піскожила розділяється на три відділи: торакс, абдомен і хвостовий відділ. Покрови утворюють вторинні кільця, що не відповідають сегментації. Параподії торакса і абдомена сильно вкорочені, їхні черевні гілки перетворені у валики, що несуть один ряд гачкоподібних щетинок. У хвостовому відділі параподії відсутні. На спинному боці кожного з 11 адбомінальних сегментів розташовано по парі кущистих зябер.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Піскожили мешкають в L-подібних нірках з укріпленими слизом стінками. Глибина нірки може досягати 20—30 см. Передній кінець тіла черва знаходиться в її горизонтальній ділянці, задній — у вертикальній. У результаті вилучення ґрунту в ході заковтування, осад над головним кінцем просідає, утворюючи на поверхні характерне воронкоподібне заглиблення. Для дефекації черви періодично піднімаються до поверхні ґрунту заднім кінцем вперед. Перебуваючи в нірці, піскожил постійно перистальтично скорочується, чим нагнітає в норку багату киснем воду з поверхні ґрунту.

Прикладне значення[ред. | ред. код]

Використовується рибалками як наживка. З тканин піскожила були виділені дві форми пептиду з широким спектром антимікробної дії.

Примітки[ред. | ред. код]