РАВР «Траса»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зовнішні зображення
РАВР "Траса"
https://iskra.zp.ua/images/products/rls/trassa/Trassa.jpg

Траса-1 — твердотільний рухомий автономний вторинний радіолокатор (РАВР) з фазованою антенною решіткою (ФАР), призначений для роботи в системі радіолокаційного розпізнавання НАТО Mk XA (Mk XII) і міжнародній системі УВС RBS.

Історія створення[ред. | ред. код]

Радіолокатор був розроблений на базі науково-виробничого комплексу «Іскра» в м. Запоріжжя. Новини про те, що підприємство «Іскра» розробило новий рухомий автономний радіолокатор «Траса-1» з'явилися восени 2013 року. Цей ПАВР став черговим досягненням запорізьких конструкторів. Радіолокатор «Траса-1» призначений, в першу чергу, для виконання завдань з видачі радіолокаційної інформації частинам і підрозділам радіотехнічних військ ППО, ВПС і ЗРВ, в тому числі і службам УВС.

Опис[ред. | ред. код]

Головними особливостями радіолокатора «Траса-1», по-перше, є те, що антенна система складається з ФАР діапазону RBS; по-друге, цей радіолокатор оснащений твердотілим модульним передавачем; по-третє, обчислювальні засоби первинної і вторинної обробки інформації сконструйовані на основі сигнальних процесорів і промислових ПЕОМ. Варто зазначити, що даний автономний вторинний радіолокатор оснащений високоефективною автоматичною системою контролю і діагностики вироби з індикацією несправностей кожного ТЕЗа. У разі сполучення з радіолокаційними станціями 19Ж6М, а також 36Д6М ототожнення відміток впізнання і відміток виявлення відбувається за допомогою спеціальних програмних засобів.

РАВР «Траса-1» застостовується для таких задач:

  • Автоматичне виявлення об'єкту;
  • Визначення координат цілі;
  • Супровід і опізнавання цілі.

Рухомий автономний вторинний радіолокатор «Траса-1» транспортується за допомогою автомобіля, поїзда, а також повітряним і водним транспортом. Основним транспортним засобом є один тягач типу КрАЗ-6322. Швидкість пересування по шосе може досягати 60 км / год, а по ґрунтових дорогах пересування здійснюється зі швидкістю 30 км / год. Згортання та розгортання павр «Траса-1» відбувається без додаткових підйомних механізмів.

Основні особливості[ред. | ред. код]

  • Антенна система, що складається з ФАР діапазону RBS
  • Твердотільний модульний передавач;
  • Високопродуктивні обчислювальні засоби первинної і вторинної обробки інформації на базі сигнальних процесорів і промислових ПЕОМ;
  • Високоефективна автоматична система контролю і діагностики вироби з індикацією несправностей кожного ТЕЗа;
  • При сполученні з модернізованими РЛС 19Ж6М і 36Д6М ототожнення відміток впізнання і відміток виявлення здійснюється програмними засобами.

Технічні Характеристики[ред. | ред. код]

Параметри
Максимальна зона огляду по дальності 360 км
Зона огляду по азимуту 360 граддусів
Зона огляду по висоті 25 км
Кількість одночасно супроводжуваних повітряних об'єктів Не менше 250
Інформація, яка видається трасова
Діапазон дециметровий
Час розгортання 30 хв.
Час відновлення 30 хв.
Час включення 3 хв.
Температура оточуючого повітря від −40 до +50 °C

Посилання[ред. | ред. код]

https://iskra.zp.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=146&lang=ua

https://web.archive.org/web/20160404124704/http://eizvestia.com/armiya/full/732-podvizhnyj-avtonomnyj-vtorichnyj-radiolokator-trassa-1