Радіоелектронний захист

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Радіоелектро́нний за́хист (англ. electronic counter-countermeasures, ECCM) - заходи і засоби боротьби з радіоелектронною протидією (РЕП), засновані на використанні таких ефективних способів передачі інформації, при яких дія системи радіоелектронної протидії стає малоефективною[1].

Методи радіоелектронного захисту (ECCM) для протидії навмисним перешкодам[ред. | ред. код]

Засоби радіоелектронного захисту захищають радіоканали від електронної протидії (ECM), такої як навмисні перешкоди. Метод радіоелектронного захисту, заснований на швидкій перебудові частоти (frequency hopping, FHSS), використовується, наприклад, у всіх радіостанціях R & S ® M3AR, як додаткова можливість. У сімействі R & S ® M3AR застосовуються прийнятий в НАТО метод HAVE QUICK II і новітній метод SATURN, реалізовані відповідно до стандартів STANAG 4246 і STANAG 4372. Ці методи дозволяють створювати захищені від перешкод радіоканали.

Крім того, компанія Rohde & Schwarz розробила метод SECOS, який забезпечує надійний захист від перешкод навіть при високих швидкостях польоту. Він може шифрувати голос і дані зі швидкістю до 16 кбіт/с. Метод SECOS використовується у всьому світі протягом багатьох років і відмінно себе зарекомендував. Цей метод можна інтегрувати в трансивери Rohde & Schwarz паралельно з методом HAVE QUICK I / II , що дозволяє брати участь, як в національних, так і в міжнародних операціях. При використанні методу SECOS або SATURN голосова інформація стискується вокодером CVSD і передається в цифровому вигляді.

Захист від прослуховування і впливу помилкових сигналів за допомогою вбудованої системи шифрування голосу і даних[ред. | ред. код]

Для захисту радіоканалів від прослуховування і впливу завад, передану інформацію можна шифрувати. Випустивши R & S ® MR6000A з сімейства R & S ® M3AR, компанія Rohde & Schwarz стала першим виробником, що запропонував вбудоване шифрування НАТО. Це дозволяє обійтися без додаткового зовнішнього пристрою шифрування. Таким чином R & S ® MR6000A економить місце, знижує вагу і спрощує установку обладнання на повітряні судна. R & S ® MR6000A сумісний із зовнішніми криптографічними пристроями, такими як KY57 , KY58 , KY99 , KY100 і ELCRODAT 4-2.

Розроблений компанією Rohde & Schwarz надійний метод шифрування R & S ® SECOS може використовуватися всіма трансиверами сімейства R & S ® M3AR[2] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Радиоэлектронная защита
  2. Авиационные трансиверы ОВЧ/УВЧ диапазона R&S®M3AR. Архів оригіналу за 6 січня 2014. Процитовано 5 січня 2014.

Див. також[ред. | ред. код]