Рада міністрів Башкирської АРСР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада міністрів Башкирської АРСР
(РМ БАРСР)
башк. Башҡорт АССР-ы Министрҙар Советы
Загальна інформація
Країна СРСР СРСР
Дата створення 26.03.1946
Попередні відомства Башревком
Рада народних комісарів Башкирської АРСР
Дата скасування 1990
Замінено на Рада міністрів Башкирської РСР - Башкортостану
Штаб-квартира Уфа

Рада міністрів Башкирської АРСР (Уряд Башкирської АРСР) — назва уряду Башкирської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки з 1946 року по 1990 рік. Вищий виконавчий і розпорядчий орган державної влади автономної республіки.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з Указом Президії Верховної Ради Башкирської АРСР «Про перетворення Ради Народних Комісарів Башкирської АРСР» від 26 березня 1946 року Рада народних комісарів була перетворена в Раду міністрів, а народні комісаріати на міністерства автономної республіки.

У 1990 році була перетворена у Раду міністрів Башкирської РСР — Башкортостану, а в 1992 році — у Раду міністрів Республіки Башкортостан.

У 1993 році перетворена в Кабінет міністрів Республіки Башкортостан, а в 2002 році в Уряд Республіки Башкортостан.

Структура[ред. | ред. код]

Формувався Верховною Радою Башкирської АРСР. Рада міністрів координувала роботу міністерств, державних комітетів та інших підвідомчих органів, та здійснювала єдине міжгалузеве управління на території автономної республіки.

Рада міністрів складалася з голови, його заступника з двома помічниками, секторів (управління справами, організаційно-інструкторського, промислового, сільського господарства, культури та охорони здоров'я, спеціального, кадрів, загального) та груп (паливної, тваринництва, товарів широкого вжитку).

У 1965—1970 роках в Уряд Башкирської АРСР були введені посади референта (3 чол.) і інспектора, створені організаційно‑інструкторський, сільського господарства, промисловості, побутового обслуговування і торгівлі, культури, освіти та охорони здоров'я, загальний відділи.

У 1970 році до складу Ради міністрів входили міністри (побутового обслуговування населення, внутрішніх справ, житлово-комунального господарства, охорони здоров'я, культури, лісового господарства, меліорації та водного господарства, місцевої промисловості, освіти, сільського господарства, соціального забезпечення, паливної промисловості, торгівлі, фінансів, юстиції), голови державних комітетів (народного контролю, із телебачення і радіомовлення, безпеки), голови державних комісій (планової, об'єднання «Сільгосптехніка»), начальники управлінь (кінофікації, архівного, у справах видавництв, поліграфії та книжкової торгівлі, у справах будівництва і архітектури, використання трудових ресурсів, постачання та збуту), начальник відділу цін.

Голови Ради міністрів Башкирської АРСР[ред. | ред. код]

  • Уразбаєв Насир Рафікович (1946—1951)
  • Набіуллін Валей Габейович (1951—1962)
  • Акназаров Зекерія Шарафутдинович (1962—1986)
  • Міргазямов Марат Парісович (1986—1992)[1]

Література[ред. | ред. код]

  • Еникеев 3. И., Еникеев А. 3. История государства и права Башкортостана. — Уфа: Китап, 2007. — 432 с.
  • История Башкортостана (1917—1990 гг.): Учебник /Под общ. ред. Р. З. Янгузина /Изд-е Башкирск. ун-та. — Уфа. 1997. — 276 с. ISBN 5-7477-0179-7

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Із 1990 року — голова РМ БРСР

Посилання[ред. | ред. код]