Районна бібліотека ім. Клариси Ліспектор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
офіційна обкладинка подкасту

«Районна бібліотека ім. Клариси Ліспектор»подкаст про мистецтво із журналісткою і кінокритикинею Мариною Мойніхан, який створюється за підтримки PEN Ukraine. Старша бібліотекарка та «жриця літератури» Марина Гекторівна розповідає про культове, контроверсійне та зухвале в кіно та літературі. [1]

Старша бібліотекарка Марина Гекторівна – ваша провідниця у підземеллях світової літератури. Тільки контраверсійні твори; тільки зухвалі письменниці; БЕЗЛІЧ СПОЙЛЕРІВ.[2]

Епізоди

[ред. | ред. код]

Інцест і вампіри. «Квіти на горищі» (1979) Вірджинії Ендрюс

[ред. | ред. код]

«Квіти на горищі» Вірджинії Ендрюс — модерний готичний роман і перша книга так званої «Саги про Доллангангерів». Заслужена працівниця районної бібліотеки ім. Клариси Ліспектор Марина Гекторівна зараз вам її винесе... але спочатку розкаже про те, чому інцест у культурі асоціюється з вампіризмом, які існують теорії про походження табу на інцест, і чому ставлення до цього явища в XIX столітті здається в наш час шокуючим.

Прикинься живою. «Мій рік розслаблення й відпочинку» (2018) Отесси Мошфег

[ред. | ред. код]

Роман про жінку, яка впала у сплячку на рік — для Марини Гекторівни лише привід поговорити про абсурдність сучасного життя. Що таке інтерпасивність і чому ідеологія «живи на повну» продукує людей, мертвих всередині? Як депресія, психопатія та нарколепсія стали нормою продуктивного життя? Розбираємося разом із Жижеком, Бюн-чул Ханом та іншими філософами.

Країна загублених дівчат. «Пікнік біля Навислої скелі» (1967) Джоан Ліндсі

[ред. | ред. код]

«Пікнік біля Навислої скелі» – один із найзагадковіших романів XX століття, і сьогодні Марина Гекторівна розкаже про нього все. Чому пікнік і чому скеля? Як суспільство фетишизує зниклих жінок, і як лесбійки-фланерки цьому заважають? З яких причин демократична Австралія досі лишається глибоко мізогінною, і як все це пов'язано зі зникненням двох вигаданих дівчат та їхньої вчительки в день святого Валентина?

Культові фільми. «Нічне кіно» (2013) Маріші Пессл

[ред. | ред. код]

Чому кінорежисери здаються нам напівбогами, навіщо фільмам макґафіни, і до чого тут діонісійство? Перед тим, як видати вам детектив Маріші Пессл, наша пані бібліотекарка хоче обговорити Беньяміна, Begotten і безсмертя, магію кіно та дивні ритуали сінефілів...

Тисячолика героїня. «Біографія Х» (2023) Кетрін Лейсі

[ред. | ред. код]

Протягом життя скандальна художниця Х постійно змінювала імена й подоби. Після її смерті вдова Х береться написати біографію дружини — і потрапляє в пастку її невловимої особистості. Ким була Х — аферисткою? Шпигункою? Чи може — богинею? Марина Гекторівна розповідає про новий роман Кетрін Лейсі і міфологічні витоки наших уявлень про множинну особистість.

Екстаз і час. «Вікторіанський шезлонг» (1953) Марганіти Ласкі

[ред. | ред. код]

Домогосподарка з 1950-х засинає на антикварному шезлонгу — і переноситься в тіло жінки Вікторіанської епохи. А ми скористаємося її злощастям, щоб поговорити про істерію й одержимість, чернецтво і материнство, відразу й екстаз. Ну і про головне: чи здатна жінка панувати над часом — чи вона завжди буде невільницею свого біологічного годинника?

Живі камені. «Гермогенів гусак» (1961) Ітель Кохун

[ред. | ред. код]

Чому сюрреалісти так надихалися каменями? Що спільного між алхімією і психоаналізом? Чи є у кременя почуття? Спробуємо розібратися на прикладі загадкового роману Ітель Кохун (Ithell Colquhoun), а заодно поговоримо про нетрадиційних ірландських привидів, мімікрію святого Антонія, і тих, що в скелі сидять.

Птахи-коханці. «Йонек» та інші ле Марії Французької (XII ст.)

[ред. | ред. код]

«Дванадцять ле» Марії Французької — шедевр середньовічної поезії, а ще — справжній літературний авіарій. Марина Гекторівна обскубує ці класичні історії кохання («Йонек», «Ланваль», «Соловей»), щоб відповісти на дійсно важливі питання. Чому майже в кожного народу є казка про шлюб чоловіка з лебедицею? Що спільного між жінками, птахами і книжками? Ну і головне: Марі де Франс — Тейлор Свіфт чи Джеймс Джойс дванадцятого століття?

Відгуки

[ред. | ред. код]

«Це подкаст про письменниць — сучасних, олдових, знаменитих, забутих. І про їхні твори — скандальні, суперечливі, шалені, сміливі», — пише про свій подкаст авторка. Виконуючи обов’язок старшої бібліотекарки, Марина Гекторівна духовно готує своїх слухачів. Тобто прочиняє дверцята до гроб… шафи зі скелетами творчості письменниць і радить додаткову літературу відповідно до обраної теми випусків. Дівоче медіа.[3]

Чартинг

[ред. | ред. код]
Сервіс Країна Категорія Позиція
Apple Podcasts Україна Україна Top Podcasts №168
Apple Podcasts Україна Україна Arts/Books №7
Apple Podcasts Україна Україна Arts №13
Apple Podcasts Польща Польща Arts/Books №130
Apple Podcasts Швеція Швеція Arts/Books №155
Apple Podcasts Ізраїль Ізраїль Arts/Books №195[4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Лукойе, Ольга (23 Лютого 2023). 12 українських подкастів про мистецтво й культуру. Лірум (Українська) .
  2. Районна бібліотека • A podcast on Spotify for Podcasters. Spotify for Podcasters (англ.). Процитовано 12 червня 2024.
  3. Культура, що не сходить з язиків: 13 жіночих подкастів про літературу і не тільки – DIVOCHE.MEDIA (укр.). 27 жовтня 2022. Процитовано 12 червня 2024.
  4. Районна бібліотека. rephonic.com.

Посилання

[ред. | ред. код]